Чудотворните икони на България

images?q=tbn:ANd9GcSzqEsStL7dw2aNc4lJhy4f5-HVdBCxTnU3iw&usqp=CAU Всемирното Православие - Чудотворните икони на БългарияВ православния Изток на Пресвета Богородица са посветени много празници, свързани с нейния живот, общо наречени „Богородични празници“. В богослужебния състав няма служба, в която да не се отделя молитвословие или песнопение в чест на Пресвета Богородица.

20190429 153400И тази година, на втория ден на Възкресение Христово – 29 април, най-старото литийно шествие в България (от XVII век) пое рано сутринта по традиционния си път от Бачковския манастир до местността „Клувията“. С клепало, хоругви и пасхални песнопения чудотворната икона на св. Богородица беше пренесена за около час по стръмното до малкия храм, посветен на „Св. Архангел Михаил“ – небесният архистратиг бил покровител на овчаря Ангел, който открил преди повече от 300 години светинята.

orig_186953_bg Всемирното Православие - Чудотворните икони на България

От стари времена се знае, че иконата "Света Богородица" в Бачковския манастир е спасила мнозина вярващи. Нейната сила е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

Легендата за Бачковската Богородица гласи още, че тя е една от двадесете икони в света, на които самата Пресвета Дева е позирала. Според някои достоверни източници, ликът на Божията майка в скътаната в Родопите обител, е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. 

sv_bogorodica_bachkovo_org Всемирното Православие - Чудотворните икони на БългарияВчера, на светли понеделник повече от 2000 богомолци от всички краища на света се събраха в Бачковския манастир, за да понесат на ръце в литийно шествие чудотворната икона на Света Богородица. Литията тръгва в 8 часа от манастирската църква, където преди това се отслужва празнична литургия. Шествието продължава до аязмото Покров Богородичен, където иконата на божията майка се пречиства със сакралната сила на водата. Светинята се пренася до скалната пещера и продължава до храма Свети Архангели, а на поляните се прави курбан и точно в 16 часа под звуците на манастирските камбани чудотворната икона се връща обратно в Бачковския манастир.

 

images?q=tbn:ANd9GcTSkPUzwWZ-v9BTNnuzVvRHP6WiH8iClU308I2LuYtWHK80FaX1 Всемирното Православие - Чудотворните икони на БългарияБоянската икона на св. Богородица се намира в храма на украинското село Бояни, Черновицка област, за чиито иконостас е изписана през 1991 г. Направена е по поръчка на местния свещеник, който по това време се занимавал с обновяването на храма след 30-годишно запустение. Първото чудо се случило на 18 декември 1993 г. на празника на св. Николай Мирликийски Чудотворец, когато по време на богослужението от очите на Божията Майка започнали да се стичат сълзи. Оттогава пред нея се случили много чудеса на изцеление на болни хора.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре