Новини от Света

at4lTx_5decd0791194a1_86333255-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - Новини от Света В САЩ след продължително боледуване почина архимандрит Ефрем (Мораитис).

На 8 декември 2019 г., в 7 часа сутринта европейско време се престави прeд Господа старецът Ефрем Аризонски (Йоанис Мораитис), свещенослужител на Американската архиепископия на Вселенската патриаршия, съобщава "Orthodoxia news agency".

-Священного-Синоду-19 Всемирното Православие - Новини от Света Св. Синод на Украинската православна църква на заседанието си от 3 април 2019 г. обсъди ситуацията в църковния живот в Украйна и във всемирното Православие, след антиканоничното предоставяне на Вселенската Патриаршия на Томос за автокефалия на новосъздадената „Православна църква на Украйна“, и заявява следното:

    1. Констатираме, че идеята за преодоляване на църковния разкол в Украйна чрез предоставяне на Томос за автокефалия на неканоничните църковни групировки (УПЦ КП и УАПЦ) се е оказала погрешна.

Varshava_church1 Всемирното Православие - Новини от Света Създаването на Украинска автокефалия трябва да бъде съгласувано с всички поместни православни църкви, се казва в писмото на секретаря на канцеларията на Полската православна църква.

Полската православна църква настоява, че УПЦ КП не може да получи автокефалност без консултации с поместните православни църкви. Това се посочва и в писмото на секретаря на канцеларията на Полската православна църква Йежи Дорошкевич, получено в РБК на 13 септември.

VpTi8r_5b4cb6697c5ed3_01741775-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Новини от Света

В Япония планират да построят православен манастир в чест на св. равноапостолен Николай Японски. 

През юни 2018 г. с благословението на Токийския архиепископ и митрополит на цяла Япония Даниил беше закупена земя за дългоочаквания мъжки манастир на Японската православна църква.

resize_58ge4VPOnTEyr0AXGaJtLBQwlbDZo6Yj_980x590 Всемирното Православие - Новини от Света По време на Архиерейския събор в московския храм „Христос Спасител“ Банченският архиепископ Лонгин, викарий на Черновицка епархия, се обърна към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с призив да изведе Руската православна църква от Световния съвет на църквите, да не признава Критския събор за православен, да опровергае филма „Матилда“, както и да анулира декларацията, приета на срещата с Римския папа в Хавана, предаде кореспондент на Фронт Нюз Интернационал.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре