14481824_1156328367829331_1613080840368473716_o Всемирното Православие - ВИЗИТАТА НА ПАПАТА В ГРУЗИЯ – „ВЯЛА” И ПРИДРУЖЕНА С „МНОГО ПРОТЕСТИ”На 30.09. 2016 г. главата на Ватикана Франциск е посетил Грузия. Както съобщава БТА, на стадион "Михаил Месхи" в Тбилиси  е била отслужена меса,  на която са присъствали около 3 000 души, вместо предвидените 27 000.  

Според BBC, когато папа Франциск и Патриарх Илия II са говорили за братска любов между църквите, представители на духовенството на Грузинската православна група и вярващи християни са организирали протестна акция, която е съпровождала всички мероприятия на визитата.

На плакатите на протестиращите е било написано „Папата е архиеретик, ти не си добре дошъл в Православна Грузия”, „Стой по-далече от Грузия, антихрист”, „Ватикана е духовен агресор”.  

С такива плакати папата е бил посрещнат на летището в Грузия. Духовниците, сред които и епископи от Грузинската православна църква, са били сред протестиращите и са заявили, че това е стъпка към покатоличването на Грузия.

„Това е политика на Ватикана, която той провежда в целия свят. Ние протестираме. Това е духовна агресия на Ватикана против православните в Грузия” – твърди свещеникът от ГПЦ Давид Исакадзе.

По-рано Грузинската патриаршия публикува изявление, в което не приема използването на обидни квалификации от страна на духовни лица на ГПЦ във връзка с визитата. Но в заявлението се споменава, че докато съществуват догматични различия с Ватикана, съгласно църковните догмати, православните не могат да участват в богослуженията на католиците.

В тази връзка нито един представител на Църквата не се е появил на месата, отслужена в Тбилиси, съобщава BBC.