resize_58ge4VPOnTEyr0AXGaJtLBQwlbDZo6Yj_980x590 Всемирното Православие - ВЛАДИКА ЛОНГИН ПРИЗОВА ПАТРИАРХ КИРИЛ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СВЕТОВНИЯ СЪВЕТ НА ЦЪРКВИТЕ И ДА АНУЛИРА СЪВМЕСТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ С РИМСКИЯ ПАПАПо време на Архиерейския събор в московския храм „Христос Спасител“ Банченският архиепископ Лонгин, викарий на Черновицка епархия, се обърна към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с призив да изведе Руската православна църква от Световния съвет на църквите, да не признава Критския събор за православен, да опровергае филма „Матилда“, както и да анулира декларацията, приета на срещата с Римския папа в Хавана, предаде кореспондент на Фронт Нюз Интернационал.

Владика Лонгин се обърна към патриарх Кирил по време на закритото заседание на Архиерейский събор:

Ваше Светейшество, със смирение просим Вашето Светителско благословение, измолвайки Вашите свети молитви, искайки Ви прошка.

Ваше Светейшество, ние неведнъж сме се обръщали към Вас с молба да ни изслушате и да разберете  болката ни, тъй като искрено желаем да останем в лоното на нашата Руска православна църква – Московска Патриаршия. Твърдо знаем, че само в Православието е истината и няма друг път за спасение, освен Църквата, чийто Глава е Сам Господ Иисус Христос: „Ще съградя Църквата си, и портите адови няма да ѝ надделеят“ат.16:18).

Няма други „църкви“ и няма друг път за спасение!!!

Оставайки верни чеда на нашата Руска православна църква, искаме да се съблюдават каноните, догматите и ученията, заповядани ни от светите Отци, тъй че да не се окажем отстъпници, предатели на Христа и Православната вяра.

Молим Ваше Светейшество и Светия Архиерейски събор, който се провежда от 28.11.2017 до 05.12.2017 г., да чуе вика на нашата душа за тежкото положение, в което се намира нашата Православна църква. Ние винаги сме били верни на Вас и на нашата Руска православна църква - Московска Патриаршия и завинаги ще останем в нашата спасителна вяра, но никога няма да признаем никаква ерес, която се проповядва днес.

Призововаме да бъдат разгледани следните точки:

1. Да излезе нашата Руска православна църква от Световния съвет на църквите и да се прекрати участието на Църквата ни в икуменическото движение, тъй като ние не можем да остъпим от истината, догматите и правилата, утвърдени на Вселенските събори, вярвайки единствено в Едната, Свята, Съборна и Апостолска Църква.

2. Да бъде анулирана декларацията, приета на 12.02.2016 г. в Хавана (Куба), защото самата среща не беше съгласувана с Архиерейския събор на РПЦ, и ние никога няма да признаем еретика Римски папа, като Светейши.

3. Да не бъде признат Критският лъжесъбор за Православен, защото нашата Църква винаги е съхранявала пълнотата на истината, а на този събор тази пълнота я нямаше, в неговата основа лежи икуменическата ерес, която води верните чеда на Православната църква към вечна гибел.

4. Да бъде опроверган клеветническият филм Матилда, който оскверни светостта на Царствените стастотерпци. Това е пореден опит да бъде унищожен образът на идеалното семейство и да се безчести паметта на светиите сто години след мъченическата им кончина.

Ваше Светейшество, светият Архиерейски събор и цялото свещеноначалие на РПЦ, братята от Свето-Вознесенския Банченски манастир смирено молят да бъде чута неугасващата и тревожна душевна болка – да се отстоява истината и чистотата на нашата Православна Съборна и Апостолска Църква, в която молим Бога да помогне на всички нас да изповядваме едната и спасителна вяра.

По молитвите на Пресветата Владичица наша Богородица, да Ви помилва Господ по великата Си милост и да обърне към покаяние всички заблудили се“.  Ще припомним, че с подобен апел към Руския Патриарх Кирил се обърна и Почаевския митополит Владимир, Викарий на Киевската митрополия и Наместник на Свято-Успенската Почаевска Лавра и братството на Лаврата - тук.

 

 

0m75h3NSYBwqFdxcjtoKV1pWHUDL6i4I Всемирното Православие - ВЛАДИКА ЛОНГИН ПРИЗОВА ПАТРИАРХ КИРИЛ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СВЕТОВНИЯ СЪВЕТ НА ЦЪРКВИТЕ И ДА АНУЛИРА СЪВМЕСТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ С РИМСКИЯ ПАПА

 

 

d9JruROKFThwGvtNX4Zleqc7iA08BWP2 Всемирното Православие - ВЛАДИКА ЛОНГИН ПРИЗОВА ПАТРИАРХ КИРИЛ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СВЕТОВНИЯ СЪВЕТ НА ЦЪРКВИТЕ И ДА АНУЛИРА СЪВМЕСТНАТА ДЕКЛАРАЦИЯ С РИМСКИЯ ПАПА