7733358_orig Всемирното Православие - ОТВОРЕНО ПИСМО НА СВЕТОГОРСКИ ОТЦИ ДО СВЕЩЕНИЯ КИНОТИС, В КОЕТО СЕ ИСКА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ПОМЕНАВАНЕТО НА ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ. ПОСОЧВАТ СЕ 12 ПРИЧИНИДо Свещения Кинотис на Света Гора

[…]

Уважаеми отци,

След като прочетохме с голямо внимание публикуваните окончателни документи на т. нар. Велик и Свят събор, както и отговорите на уважавани богослови и митрополити,бихме желали да изложим следното.

Непринуденият извод, до който достигнахме след проучването им, е, че в крайна сметка този събор се оказва антиправославен, разбойнически и еретически, защото:

1. Възприе нововъведения в темите и практиките си.

2. Изключи епископите и разруши православнатасъборност, като цяло бяха използвани неправославни методи в начина на работа на събора.

3. Нямаше достатъчно информация за православното изпълнение; напротив, имаше укриване на информация на решенията по време на предсъборната процедура.

4. Създава постпатристично богословие.

5. Официално и съборно легитимира всеереста на икуменизма.

6. Най-накрая бе постигната целта за придаване на църковен характер на ересите, т.е. беше прието, че папизмът и останалите еретици са църкви, а не ереси.

7. Принизява християнството до една социална доктрина ("обществено благовестие").

8. Не изразява светодуховния опит на църковното тяло.

9. Не следва светоотеческото Предание на Църквата, още повече, че в самото начало нямаше признаване на всички предходни Събори, и най-вече 8-ми и 9-ти Вселенски Събори.

10. Премахва решения на Вселенски събори.

11. Признава протестантския т.нар. Световен съвет на църквите.

12. Пренебрегна и маргинализира ролята на монашеството и особено на борбата на светогорци против папизма и икуменизма.

Според окончателния документна т.нар. „Велик и Свят събор“ "Отношението на Православната Църква към останалия християнски свят", в точка 6 се посочва, че: „Православната Църква приема историческото наименование на другите инославни християнски църкви и изповедания, които не са в общение в нея“.

Приемайки по този начин, че папството е църква, Съборът приема едновременно с това и решенията на богословските диалози с папистите, които сега получават съборна санкция. На тях, обаче, както знаете, се признава църковен характер, апостолска вяра, валидни тайнства и апостолска приемственост на папската ерес (вж. Документите от Мюнхен, 1982 г., Бари, 1987 г., Нови Валаам, 1988 г., Баламанд, 1993 г.). Дори само от това решение става видно, че този Събор е отпаднал от православната вяра и изповедание.

[…]

Уважаеми отци, макар вие, като Свещен Кинотис, с писмо до Вселенската патриаршия, първоначално да изразихте несъгласието си с отделни моменти от предсъборните документи, след това, чрез участието ви, посредством игумена на монастира „Ставроникита“, на т.нар. „Велик и Свят събор“, по същество приехте окончателните му решения, както те бяха изразени в окончателния текст на документите. Тоест, към момента официално приемате „православността“ на Събора, окончателния характер на неговите решения, както и официалното съборно признаване на всеереста на икуменизма.

[…]

Накрая, като светогорски отци, ви заявяваме, че с благодатта на нашия Господ Иисус Христос и на нашия Бог, с помощта на Пресвета Богородица и на всички преподобни светогорски отци, преподобномъченици и изповедници, "следвайки светите отци", ако след всичко това, вие (не дай, Боже) не осъдите този лъжесъбор и не прекратите поменаването на Патриарха, тогава ще бъдем принудени, въз основа на Свещените Канони на Църквата и на диахроничното (непрекъснатото през вековете) предание на нашето Свето Място, да приложим този самопонятен дълг незабавно. Съгласно 15 правило на Двукратния събор ще спрем да поменаваме Патриарха, както сториха преподобните светогорски отци преди нас спрямо еретическия патриарх Иоан Век, които накрая пострадаха мъченически и празнуваме паметта им. Защото, както ни обръща внимание 15 правило: "понеже не са повдигнали обвинение срещу епископи, а срещу лъжеепископи и лъжеучители". Светите Отци на Църквата ни учат: „Ние имаме поръчение от самия апостол, че ако някой поучава или ни заповядва да вършим нещо противно на онова, което сме приели, противно на онова, което правилата на свиканите до момента вселенски и поместни събори определят – да не го приемаме и дори да не го броим в свещения клир“(св.Теодор Студит, P.G. 99, 988A) и „Всички учители на Църквата, всички събори, всички божествени Писания (ни) убеждават да избягваме инакомислещите и да страним от общение с тях“ (св. Марк Ефески, P.G. 160, 105C).

[…]

Освен това, Вселенският Патриарх е главен вдъхновител и подбудител на това съборно решение и като такъв, за нас, светогорските отци и за всички православни християни, клирици и миряни, той е на дело и слово ЕРЕСИАРХ като Арий, Несторий, Иоан Век и др., както са показали мнозина епископи и богослови досега и не само заради всеереста на икуменизма, но и заради всеобщата религия, която проповядва чрез съвместните молитви. Той преподава чужди догмати (учения), антиправославни, антисветоотечески. Затова, според Господнята заповед, вярващите „подир чужди човек не вървят, а бягат от него, понеже гласа на чуждите не познават“ (Иоан. 10:1- 5).

Освен това сме длъжни да ви уведомим, че в съдния ден няма да има извинение за онези, които се поддадат и приемат решенията на този ЕРЕТИЧЕСКИ лъжесъбор и продължат съзнателно да поменават Патриарха. Нека всички те знаят, че ще разцепят светогорската монашеска общност.[…]

Свети отци, Православната Църква и православните християни се намират в гонение. Еретическият лъжесъбор от Крит вече окачестви всички нас, несъгласните православни християни, архиереи, свещеници, монаси и миряни като „еретици“, „зилоти“ и иронично като "ултраправославни".[…]

Уважаеми Свещен Кинотис и свети игумени, сто години крайно снизхождение и търпение спрямо икуменистите-латиномислещи и униатстващи патриарси и епископи доведоха до сериозен ущърб във вярата и породиха еретически отклонения. Вредата и подмяната, предизвикани от това криворазбрано „снизхождение“ (икономия) в православното съзнание на клир и народ е с огромни размери. Молим ви отново: борете се да запазите свещеното достояние на православната Църква и вяра.

Амин.

В очакване на вашите съответстващи на светогорската традиция решения оставаме,

 

С почит и дължимото уважение:

Подписи на 60 монаси, главно от келиите на Великата Лавра, Кавсокаливия, Катунакия, Малката „Света Анна“, Кутлумуш, Румънския скит „Св. Йоан Предтеча“и др.

Патриарх Вартоломей и папа Франциск с обща молитва при Гроба Господен

(Видео: Официален канал на Вселенския патриарх в Youtube.com)