imgp0038 Всемирното Православие - ТОДОРОВДЕН В ТЪРГОВИЩЕ Св. Златоустова литургия отслужи в храм „Свети Йоан Рилски” гр. Търговище ставрофорен иконом Славчо Проданов. Първата събота от Великия пост Църквата възпоменава паметта на св. великомъченик Теодор Тирон и предупреждението, което отправя той, 50 години след смъртта си към първите християни, да не купуват храната, защото е опръскана с жертвена кръв.

 

 

 

Бе осветено коливо – варено жито и мед. В проповедта си отец Славчо, като припомни за днешните събития, честити празника и каза още: „Страшни, мъчителни и кървави сцени при утвърждаването на Християнството. Но се чува само победната песен на вярата и любовта. Песента на мъчениците Христови се издига над ръмженето на зверовете, над свистенето на мечовете, над горящите огнени пламъци. Прочее, нека вървим по пътя, който е посочен и осветен от великите християнски мъченици, един от който е и днес чествания св. вмчк Теодор Тирон, за да кажем заедно с апостола: „Това е победата, която победи света – нашата вяра!”

Всички миряни си взеха от коливото и се отправиха към площад Свобода, където бе отслужен водосвет от ставрофорен иконом Славчо Проданов и протоиерей Димитър Байков.

За празника се бяха погрижили Тодор Янакиев, Тошко Райчев и Тодор Стоянов. Три кончета прилежно чакаха да бъдат закичени и символично нахранени с питка и жито. Валентина Радева – директор на Обединен детски комплекс – Търговище обяви два конкурса. Първият - за детска рисунка на кон, и малките художници започнаха да творят върху импровизираните платна. Другият конкурс бе за най-дълга коса. Момиченцата се засуетиха и заставаха мирно, за да може журито да измери косите им.

А на площада, децата от танцов ансамбъл „Търговище” излизаха за своя дебют.

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!