IMG_3847 Всемирното Православие - НА ХРАМОВИЯ ПРАЗНИК НА ЦЪРКВАТА „СВ. ВМЧК. ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ” - ГЕРЕНА

На 5 май с вечерня и петохлебие започна празникът Гергьовден в столичната  църква „Св. вмчк. Георги Победоносец” на Герена. Тук служи свещеник Симеон Иванов, храмът е нов (2006 г.) и неголям, но се усеща осезаемо закрилата на могъщата десница на великия християнски светец. На 6 май църквата се оказа малка за хората, дошли за св. Литургия. Много пъти клирът и народът, воден от семинаристът и студент по богословие в Богословски факултет на СУ „Св. Климент Охридски” Павел Георгиев, изпя тропара на светеца:

Яко пленник свободител и нищих защитител, немоствующих врач, царей поборниче, победоносче, великомучениче Георгие, моли Христа Бога спастися душам нашим.

(Като освободител на пленници и на бедни защитник, на немощни лекар, на царе поборник, победеносни великомъчениче Георги, моли Христа Бога да се спасят нашите души.)

След службата отец Симеон припомни подвига на св. Георги Победоносец, който се почита у нас наравно със закрилника на българите св. Йоан Рилски. Това е единственият светец в църковния ни календар, който се чества по стар стил, за да бъде сигурно, че празникът му ще бъде винаги след Великия пост. Тази година, въпреки мрачните прогнози на синоптиците, на фона на нежната пролет Гергьовден беше слънчев и галещо топъл.

Близо до храма е паметникът на незабравимия Георги Аспарухов – Гунди, и тъй като 4 май е датата, на която е роден известният наш футболист, пред него бяха още свежи оставените от привържениците на синия отбор цветя и венци. Знае се, че освен голяма звезда в спорта, Гунди е бил и благочестив християнин, затова и храмът на името на неговия небесен покровител св. Георги е издигнат в парка до стадион „Герена”, където знаменитата деветка на „Левски” препълваше трибуните му.

Празникът завърши с водосвет и курбан за здраве. Някои бяха избрали Гергьовден, за да кръстят тук децата си.

 

 

IMG_3816.JPG - 86.71 Kb

 

IMG_3818.JPG - 137.12 Kb

 

IMG_3825.JPG - 119.41 Kb

 

IMG_3828.JPG - 70.83 Kb

 

IMG_3831.JPG - 68.64 Kb

 

IMG_3860.JPG - 71.07 Kb 

IMG_3823.JPG - 116.03 Kb