IMG_7051 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ОБЯВЯВАМЕ  БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ В ПОЛЗА НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ФАТОВО. ЗАЩО ЛИ?   Възрастните хора от Дома във Фатово се радват на малките гости като на свои внуци, а децата ги прегръщат като свои баби и дядовци. Радостта, че са заедно, е взаимна. Това  отново преживяха група деца-доброволци от центъра „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ – Смолян. Те бяха на посещение в дома по повод 4-годишнината от основаването на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“, което стана точно в този дом.


 

Всяко посещение тук зарежда и двете страни с нови милостиви преживявания. За тези мили хора председателката на Младежката  доброволческа организация Невена Делчева, преминала целия курс на обучение в клуб „Деца-журналисти“ в центъра, а сега студентка и не успяла да дойде на посещението, написа:

„Здравейте, скъпи баби и дядовци, скъпи наши приятели! За първи път пиша поздравително писмо от името на ,,Чисти сърца'' и съм много щастлива, че е отправено именно към вас! С вас започна доброволческата дейност на Чисти сърца''. Точно преди 4 години ние открихме при вас топлина, добри думи, радост в очите, желание за работа и сила  да не се отказваме никога от нещо, което е добро за хората, което е правилно и полезно не само за нас, но и за другите. Убеждаваме се колко важно е общуването между хората, добрият смислен разговор, който дава много ценни съвети, знания и добра енергия на душата! Това са уроци за децата, които ще градят бъдещето, ще работят светът да става по-добър, по-интересен, по-смислен, честен и справедлив, по-сигурен.  Благодарим ви!“

Малките доброволци от „Чисти сърца” винаги отиват в Дома за стари хора във Фатово  като при роднини, защото посещенията им не са инцидентни. Те се познават, те се затъжват, по-големите деца помнят своите преживявания при първото гостуване преди 4 години, които бяха доста стресиращи. Толкава добри баби и дядовци в инвалидни колички... Толкова просълзени очи... По-късно разбраха, че може да се плаче и от радост, че добрите грижи заменят в голяма степен неподвижните крака или болното сърце. Домът за стари хора в село Фатово е познат в страната като добро място за настаняване на самотни възрастни хора или хора, имащи нужда от по-специални грижи. Тук живеят като в свой дом 86 жени и мъже, половината от които са лежащо болни. Обслужващият персонал е от 40 човека, но според преценката на директора Петя Пампорова - недостатъчен за 24-часовото обгрижване на домуващите. Тя сподели още, че възрастните хора обичат посещенията, независимо какви са, особено се радват на деца – те пеят, танцуват напомнят им за техните внуци или за племенници.

„Много е добре тука, признаха някои домуващи, гледат ни като деца, хранят ни 3 пъти на ден, къпят ни, водиха ни на Устовския панаир, на паметника на полковник Серафимов, в Смолян…“.

Децата от „Чисти сърца“ се радваха като на гости при свои  баби и дядовци. Ето два отзива на близначките Божидара и Гергана Николови, 14-годишни:

Гери: „Пътуването беше кратко, но изпълнено с вълнение. Още в буса разпределихме задачите на всяко дете – питите, картичките, бананите… Ето, че моментът дойде. Слязохме. Старите хора ни очакваха, седнали на пейките в двора на Дома. Отидохме при тях, разговорът започна. В него присъстваха много теми -  за децата, за образованието, за българската музика, за живописната гледка, която виждахме около Дома, за живота. Когато запяхме песни, а някои рецитираха стихове, баби и дядовци също се включиха – 80, 90-годишни. Изпяха ни песни от тяхното детство. Последва още една изненада – рисувани цветни, пъстри картички, за които старите хора отговаряха с усмивка: „Много благодаря, ще я пазя!“ Видях вълнение,  благодарение, радост в очите им. Беше време за питите… Докато раздавах от питата, се заговорихме с една баба, Разговорът не продължи дълго, но няколко думи оставиха силно впечатление у мен: „Най-важно е да имате воля, с нея всичко ще постигнете.“ Истински думи, изречени от мъдрец, от мила баба в Дома. Отидохме с цел да разнообразим, да зарадваме, да развеселим старите хора, а те направиха същото с нас. Много съм горда и доволна. Пак ще отидем там.“

Дари: „Да протегнеш ръка… Колко е хубаво! Затова именно посетихме Дома за стари хора във Фатово. Когато бабите и дядовците ни видяха, радост витаеше във въздух. Имаше и баби с инвалидни колички, те се движеха трудно, но бяха положили усилия да дойдат. Това много ни зарадва. Докато раздавахме бананите, един дядо ни предложи да влезем в сградата и да почерпим и  тези, които не могат да излязат. Вътре беше чисто и уютно. Когато се върнахме на двора, чухме, че се пее. Беше толкова хубаво! Баби по на 70, 80, 90 години бяха станали и пееха заедно с децата. Радваха се всички. Забелязах, че в двора имаше много животни, кучета, котки. По-малките деца им се радваха, заиграха се с тях. Дядовците наричаха всички животни с имената им, а бабите ги хранеха. Разказаха ни  как една баба обгрижва друга като своя дъщеря, а трета стана от пейката и ни показа как се играе хоро. Тя се движеше трудно, но преодоляла болката си, танцуваше. Каза, че следващия път ще научи и нас.“

Срещата на деца с възрастни не може да се замени с урок в учебник, с разказана случка. Тя се преживява. Децата ще дойдат пак. Запитаха директорката на Дома от какво имат нужда. От топли мъжки и дамски чорапи за зимата  и от ново бельо. Затова „Чисти сърца“ обявяваме

 

БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ


в полза на Дома за стари хора в с. Фатово.

Нека да зарадваме възрастните хора преди Коледа, нека ги стоплим заедно с милостивост и дарителски жест! Нека да разберат, че много хора се поставят на тяхното място и искат да облекчат нуждите им. Даренията ще се приемат  в Неделното училище

на  храм „Св. Висарион Смоленски“

през целия месец ноември

всеки вторник и петък от 16 до 18 часа.

 


 

 

 

 


IMG_6944 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ОБЯВЯВАМЕ  БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ В ПОЛЗА НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ФАТОВО. ЗАЩО ЛИ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6951 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ОБЯВЯВАМЕ  БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ В ПОЛЗА НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ФАТОВО. ЗАЩО ЛИ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_6980 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ОБЯВЯВАМЕ  БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ В ПОЛЗА НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ФАТОВО. ЗАЩО ЛИ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7030 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ОБЯВЯВАМЕ  БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ В ПОЛЗА НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ФАТОВО. ЗАЩО ЛИ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7039 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ОБЯВЯВАМЕ  БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ В ПОЛЗА НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ФАТОВО. ЗАЩО ЛИ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_7058 Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ОБЯВЯВАМЕ  БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ В ПОЛЗА НА ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В С. ФАТОВО. ЗАЩО ЛИ?