94b0bd32bc44fc045b0a3044f1a2f003_XL Всемирното Православие - „ЧИСТИ СЪРЦА“ ОТПРАЗНУВАХА ВЕЛИКДЕН СЪС САМОСТОЯТЕЛЕН КОНЦЕРТСветли четвъртък, както всяка година, Младежки православен център „Чисти сърца“ към катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян посвещава за възхвала на Христовото Възкресение. Тази година за първи път детският хор „Чисти сърца“ се представи със самостоятелен концерт от 12 църковни песнопения заедно с рецитал на деца от групите по вероучение.

Гостите, дошли в храма, наистина бяха развълнувани от достиженията на малките певци, които са успели да разучат и тригласно пеене, благодарение на своето старание и високите изисквания на диригентката на хора Соня Цветкова. В помощ на концерта бяха и преподавателките по вероучение Радка Георгиева и Николина Жекина.

Своето стихотворение „Бог е любов“ прочете Ангелина Тихомирова /17г./, а награденото есе „Светлината на Възкресението“ прочете авторката му Гергана Николова /14 г./. И двете момичета са от клуб „Деца-журналисти“ в „Чисти сърца“.  Гергана Николова, ученичка  в  Гимназията за преподаване на чужди езици „Иван Вазов“ в Смолян, спечели трета награда за есе в групата от 5 до 8 клас в Патриаршеския конкурс „Възкресение Христово“. Тя с родителите си ще присъства на церемонията по връчване на наградите в София на 26 април. Тогава е Неделя на св. Мироносци и след св. Литургия Ловчанският митрополит Гавриил, като председател на Културно-просветния отдел при Светия синод на БПЦ, ще връчи наградите. Събитието ще се случи в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“.

На Христовия празник на Светли четвъртък децата от „Чисти сърца“, родителите и гостите бяха поздравени от отец Димитър Михайлов, служещ в храм „Св. Висарион Смоленски“. Той подчерта, че вижда духовен ръст в развитието на децата в църквата, пожела им да укрепват във вярата, да носят винаги в сърцата си Христовата светлина.

От името на кмета на община Смолян Николай  Мелемов  директорът на дирекция „Обществени дейности и заетост” Валя Василева поднесе поздравление, цветя и бонбониери за децата. Тя с умиление сподели преживяванията навръх Възкресение Христово да успеят да се приберат от Франция в Смолян и да си вземат от благодатния йерусалимски  огън. Там са били с  група от Дома за деца без родителска грижа в Широка лъка по проект. Възвишено, прекрасно, благодатно е да се върнеш в такъв момент на родна земя и за усетиш Божията закрила и милост“- каза тя.