Румънска Православна Църква

92643.p Всемирното Православие - Румънска Православна ЦъркваСтарецът Юстин (Първу) е дълбоко почитан в Румъния. За да получат духовни наставления, да се укрепят във вярата, да получат съвет, да се поучат на твърдост в изпитанията при него в манастира Петру-Воде идваха православни християни не само от Румъния. Самият Божий угодник беше претърпял много за вярата, прекарвайки 16 години в комунистическите затвори.

04p1bV_5ea9d9f196f8b0_76848604-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - Румънска Православна ЦъркваВ края на учебната 2019-2020 година румънският Парламент изключи от закона общозадължителните уроци по сексуално възпитание. От Румънската православна църква тези уроци бяха наречени „посегателство върху невинността на децата“, съобщи тогава Balkan Insight.

VNdybw_5bbb4a597d2036_89090194-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - Румънска Православна ЦъркваЗа провеждане на референдума бяха похарчени 40 млн. леи (около 10 млн. долара).

В Европейския парламент приветстваха факта, че референдумът за определяне на понятието семейство в Конституцията на Румъния не е намерил необходимата подкрепа сред гражданите на страната.

Референдумът, на който се предлагаше в Конституцията на страната да се внесе положението, че „семейството е брак между мъж и жена“, се проведе на 6 и 7 октомври в Румъния. Гласувалите избиратели бяха 20,41%, при необходим минимум от 30%, предаде УНН.

300px-Chernivtsi_University Всемирното Православие - Румънска Православна ЦъркваДо Негово Високопреосвещенство Теофан, архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина

Високопреосвещени Отец и Митрополит,

С неизразима болка, заедно с пророк Йеремия, зовем: „О, кой ще даде на главата ми вода и на очите ми - извор сълзи!“ (Иер. 9:1). Ние оплакваме не падането на града, не крушението на кораба, не поробването на народите, а падението на пастирите, погибелта на душите, погазването на вярата, която ние получихме не от човек, не от ангел, а от Самия Бог!

2016.01.14s_w747_h800_q100 Всемирното Православие - Румънска Православна ЦъркваПресцентърът на Румънската патриаршия съобщава, че под председателството на Негово Светейшество Румънския патриарх Даниил на 14 януари 2016 г. в Синодалната зала на Патриаршеската резиденция се е състояло първото за тази година работно заседание на Св. Синод на Румънската православна църква.

По време на заседанието Св. Синод е:

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре