file0004 Всемирното Православие - Да помогнем на храма  "Св. Йоан Рилски", с. Войводино, Вълчидол
 Автор: Светослав Ангелов
 
 
Храмът „Св. Йоан Рилски” е строен 1938 год.

Ненчо Стоянов е на 75 г. и е църковен настоятел от 3 години.

Той разказва следното:

Християнското население е 60 души, останалите са мюсюлмани. Около петнадесетима обикновено присъстват на Св. Литургия. Сами събират парите за възстановяването на течащия и постепенно падащ покрив, пък повечето са пенсионери. Няколко бизнесмени първо обещавали финансова помощ, а после отказвали.
 
file0015 Всемирното Православие - Да помогнем на храма  "Св. Йоан Рилски", с. Войводино, Вълчидол  
Енориашите желаят да реставрират и иконите, но нямат нужните средства. Г-н Стоянов споделя, че го боли, задето за строежа на джамията са вложени 230 000 лв., отпуснати от различни фондации, а християнския храм е оставен да се срутва.
 
На въпроса защо са избрали да ремонтират точно храма отговаря: „Да видим дали ще се съберат българите”.
 
След като тези хора са направили и продължават да правят всичко, което е по силите им (даже и повече) отделяйки от немотията си, ще бъде наистина тежък греха на онези, които имат възможността да помогнат, но няма да го направят, оправдавайки се с това, че другиму се пада отговорността. Храмът е красив, каменен, строен и подреждан с любов и вяра. За да не се срути и запустее, са необходими около 24 000 лева.
 
file0006 Всемирното Православие - Да помогнем на храма  "Св. Йоан Рилски", с. Войводино, Вълчидол file0016 Всемирното Православие - Да помогнем на храма  "Св. Йоан Рилски", с. Войводино, Вълчидол
 
file0017 Всемирното Православие - Да помогнем на храма  "Св. Йоан Рилски", с. Войводино, Вълчидол file0018 Всемирното Православие - Да помогнем на храма  "Св. Йоан Рилски", с. Войводино, Вълчидол   
 
Банкова сметка: ДСК,  BG 91STSA93000014671836BIC.STSABGSF