Православни манастири от света

ioann-m Всемирното Православие - Православни манастири от света

Едва ли би било възможно да се изброят православните светини, разположени на територията на съвременна Гърция. Колкото и странно да изглежда, съвременният европеец свързва тази страна с античната ѝ цивилизация,  но не познава византийски ѝ период, а също свещените места и артефакти с християнско значение. Такова място е о. Патмос, който бива наричан по различни начини - свещен остров,  Морският Йерусалим, островът на Апокалипсиса.  

344%20M-ra%20Djavri Всемирното Православие - Православни манастири от светаГрузия в няколко щрихи

Основаването в древността на Грузинската държава и нейната столица Мцхета са свързани с библейската история. Според преданието, когато Нимврод решил да строи във Вавилон кула „по-висока от планината Севра“ и така да въздигне престола си до небесата, един от знатните граждани (Таргамос) се възпротивил да стане роб на тази безумна идея и със своето семейство се отправил на север, достигайки Кавказкия хребет. Таргамос се счита за родоначалник на кавказките племена и народи, а неговият син Картлос за основател на Грузия.

 

ZCH_4000 Всемирното Православие - Православни манастири от светаЦетинският православен манастир „Рождество Богородично” се намира в старата част на гр. Цетине (15 137 жители) – историческата столица на Черна гора. Попада в Черногорско-Приморската епархия на Сръбската православна църква. За първи път манастирът се упоменава през 1484 г.

005397 Всемирното Православие - Православни манастири от светаДокато пътуваме към Путна (рум. Putnа) - румънския мъжки манастир в Молдова, научаваме, че значението му за румънците е като Рилския манастир за нас, българите. Това личи и от другото му название - „Румънския Йерусалим”. Разположен е на река Путна, в дефилето на Карпатите, Сучавска епархия (на 62 км северозападно от гр. Сучава), по посока на границата с Украйна.

Hfy2_1 Всемирното Православие - Православни манастири от светаВ египетската пустиня, сред планините, в близост до Червено море, на няколко километра от морския бряг, се намира манастирът на преп. Антоний Велики, основан в IV в. на мястото, където преподобният е живял четиридесет и четири години. Основател на монашеството, един от най-почитаните светии на Православната Църква, преподобният е живял тук, в пещерата Ал Колзам от 321 г. до кончината си в 356 г.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре