250px-Angelos_Akotanos_-_Saint_Anne_with_the_Virgin_-_15th_century Всемирното Православие - ДНЕС ПРАВОСЛАВНАТА ЦЪРКВА ПОЧИТА УСПЕНИЕТО НА СВ. АННА - МАЙКА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
 На 25 юли православната църква почита успението на Света Анна - майката на Света Дева Мария. Чества се като покровителка на бременността, раждането и майчинството.
 
Според светото предание на православната църква, повече от петдесет години св. Анна и съпругът й св. Йоаким са нямали деца. По-късно след много молитви, отправени към Бог, двамата са посетени от ангел, който им съобщава, че ще имат дете, което "трябва да нарекат Мария и което ще донесе радост на целия свят". Св. Анна обещава да посвети детето си на служба на Бог.

Света Анна зачева в деветия ден на месец декември. Дева Мария, нейната дъщеря, се родила на осми септември. Когато Мария става на три години, родителите й я въвеждат тържествено в храма и я посветили на Бога, както били обещали.

В християнския свят Анна е сред най-разпространените имена. В превод от староеврейски то означава "благодат". Света Анна е покровителка на женското начало, на брака, семейството и майчинството. Закрилница е на момичетата, бременните и вдовиците.

Християнският култ към светицата се разпространява във Византийската империя още през VI век, когато е построена първата църква, носеща името й. Българската православна църква чества два празника, посветени на Света Анна. Зачатието на света Анна се отбелязва на 9 декември, а нейната смърт - на 25 юли.