dsc_9276 Всемирното Православие - КОВЧЕЖЕТО С ЧАСТИЦИ ОТ ПОКРОВА И РИЗАТА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА ОТПЪТУВА ОТ БЪЛГАРИЯ (ОБНОВЕНО)Части от от Покрова и одеждите (ризата) на Божията Майка, които се съхраняват в московския храм „Св. апостол Йоан Богослов”, бяха от 15 до 31 юли за поклонение на територията на Пловдивска епархия. Светините бяха донесени по благословението на Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил в отговор на молба от страна на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Това значимо за Пловдивската епархийска църква и БПЦ събитие бе организирано по повод храмовия празник на Пловдивската митрополитска катедрала „Св. вмчца Марина”.

По време на престоя си в страната ни ковчегът с частици от одеждите на Пресвета Богородица бе пренесен в различни градове и села на Пловдивска епархия: с. Хвойна, гр. Пазарджик, Хисаря и Смолян. Така повече от 30 хиляди души имаха възможност да се докоснат до светинята и да отправят пред нея молитва към Божията Майка, в това число и игуменът на Българския Зографски манастир на Света Гора, Атон схиархим. Амвросий и настоятелят на Подворието в Карея на Иверския Атонски манастир архимандрит Антипа.

При изпращането им Пловдивският митрополит Николай е изразил благодарност към Светейшия патриарх Кирил за възможността християните в Пловдивска епархия да се поклонят пред светините, за „неговата искрена любов към българския православен народ. Израз на тази любов бе и този духовен жест, който ние никога няма да забравим” - е казал митрополит Николай.

Те бяха донесени от игумен Петър (Еремеев), наместник на Високо-Петровския мъжки манастир в Москва и ректор на Руския православен университет „Св. Йоан Богослoв”, който е споделил: „Пътуването в България – това е Божие благословение за нас, духовниците, които съпровождахме светините. Ние станахме свидетели на искрената радост и сърдечни молитви на чедата на Българската православна църква и тази съпричастност към духовния живот на братския български народ за нас ще остане важен житейски урок».

-------

Частите от Покрова и Ризата на Пресвета Богородица се съхраняват в московския храм „Св. апостол Йоан Богослов”, т. нар. „под Вязом”, в Китай-гроде, от 2012 г. По-рано, десетилетия наред в сградата се помещавал музей. Донасянето на светините ознаменува възраждането на богослужебния живот в храма 85-години след разорението му.

Днес храмът не само е духовен център на едноименния Руски православен университет, но и място за поклонение, където, с благословението на Светейшия Руски патриарх Кирил, редом с частите от Ризата и Покрова на Пресвета Богородица се съхранява и ковчег с частици от мощите на св. великомъченик Георги Победоносец и частици от мощите на светите Петър и Феврония Муромски, считани за покровители на брака и семейството.