Интервюта

yoanikii-1 Всемирното Православие - Интервюта- Ваше Високопреосвещенство, какво е определението Ви за „пълноценен живот” и пълноценно ли изживяхте своите години?

- На земята има земни измерения, а на небето - други измерения. Пълноценен истински живот е духовният живот, изпълнението на Божиите заповеди. Това дава пълноценността на живота, изпълва го, извисява го.

Днес за мнозина духовността не е от голямо значение, но за мен е от първостепенно. Духът, Божият Дух е Който животвори. Той е Който извисява и Който възнаграждава.

%D0%94%D0%98%D0%9C%D0%98%D0%A2%D0%A0%D0%98%D0%99-300x200 Всемирното Православие - Интервюта– Отче, какво представлява мартеницата, от християнска гледна точка?

– За да отговорим на този въпрос, първо трябва да кажем какво представлява суеверието. А то е да разчитаме на нещо, което реално не може да ни донесе полза. „Суе“ означава „празно“, „безсмислено“, „безполезно“. Оттам и „суеверие“ – т.е. „празна вяра“.

sv simeon bogopriimets

Ваше Високопреподобие архимандрит Йоан,

Моля Ви, разкажете ни накратко за историята на манастира „Св. апостоли Петър и Павел” край Бяла Черква, на който Вие сте игумен. Каква е неговата история и какви светини се пазят в него?

Уважаема г-жо Колева, най-напред искам да Ви благодаря за предоставената възможност да запознаем читателите на „Всемирното православие“ с нашата скромна св. обител.

O.Dimitrii%20Zografski Всемирното Православие - Интервюта-     Отче, Страстната седмица, Възкресение и Светлата седмица бяха белязани от смущаващите действия на един Божи служител в катедралния храм „Александър Невски“. Нормално ли е това?

-       В никакъв случай. Но аз ще ви кажа кое за мен като духовник е най-смущаващо, защото предполагам, че Вие сте възмутен само от зарята на Великден.

-       Не става дума само за зарята, а за няколко необичайни неща. На Разпети петък гвардейци са носели плащеницата под музика на Шопен, литургията на Велика събота е била отслужена в средата на църквата, марш на Ботев по време на Великден...

250px-Pavlov_Plamen Всемирното Православие - ИнтервютаИсторикът проф. Пламен Павлов, преподавател във ВТУ, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с искането на Вселенския патриарх Вартоломей I България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните.

Фокус:По време на посещението си в България Вселенският патриарх Вартоломей I поиска от президента Росен Плевнелиев България да върне икони и светини, които са принадлежали на църквите в днешна Северна Гърция, но са били пренесени у нас по време на войните. Основателно ли е подобно искане?

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре