georgib Всемирното Православие - Православният младежки сайт „Православна младеж” навърши една година
 
Автор: Георги Балабанов
Интервюто взе: д-р Росица Колева 
 

На 21 декември 2009г. се навършва една година от стартирането на първия в България православен младежки сайт „Православна младеж” (www.pravmladeji.org). Той е създаден от група младежи като енорийски сайт на столичния храм „Св. София – Премъдрост Божия”. По случай тази годишнина разговаряме с Георги Балабанов, студент в ТУ-София, който е един от инициаторите и създателите на този младежки сайт.

 

- За изминалата една година как се позиционира сайтът в българското православно интернет пространство?

 

Трудно ми е да преценя и да отговоря на този въпрос, въпреки че всеки ден следя подробно посещаемостта на сайта по различни показатели. Просто конкурентният дух, който е обхванал съвременното общество, не е засегнал екипа на сайта. Никой от нас не си е поставил за цел да постигне определен „пазарен дял” от потребителите на българското православно интернет пространство. Нашите цели са свързани на първо място с идеята за създаване на интернет пространство, което да обедини православните младежи в България и чужбина и да им даде възможност да научат повече за православната вяра, да общуват помежду си и да публикуват свои материали. И всеки един младеж, който има интерес и се чувства уютно в сайта, е добре дошъл да се присъедини към нашето общество на православни младежи. Но основната идея е след като човек си създаде представа за Православната вяра от интернет сайта, да отиде в църквата, където ще има възможност реално да участва в благодатния живот в Христа.

 

Според мен, сайтът „Православна младеж” има голям потенциал за развитие. За тази една година успяхме да натрупаме много материали, които да попълнят разнообразните рубрики в сайта. Това, което предстои в бъдеще, е сайтът да стане достатъчно интерактивен за младежите чрез рубрики като Форум, Споделено с приятел, Дискусионен клуб.

 

 

- Как отчитате степента на интерес към сайта, която е показател за неговата полезност?

 

Отговорът на този въпрос е сложен, защото нашият сайт е на религиозна тематика. Той се стреми да откликне на поривите на търсещото сърце. В този смисъл, ние не се стремим да бъдем масов сайт, който следва модните тенденции и се опитва да задоволи „безбройните” потребности и претенции на хората.

 

Християните са докоснати хора. Това, един човек да достигне до вярата, е Божие дело. Св. ап. Павел казва: „нито който сади е нещо, нито който полива, а всичко е Бог, Който прави да расте” (I Кор. 3:7). Вярата е много лично и съкровено нещо, което се случва дълбоко в сърцето, където става и срещата между Бога и човека. Разбира се, за тази среща се изисква и свободната воля на човека. Господ Иисус Христос казва: „Ето, стоя пред вратата и хлопам: ако някой чуе гласа Ми и отвори вратата, ще вляза при него и ще вечерям с него и той с Мене” (Окр. 3:20). Затова особена радост ни донасят благодарствените писма, които получаваме на редакционната поща. Защото тогава съпреживяваме радостта от общата вяра, от срещата и общението с Бога.

 

- Какви инициативи е осъществил досега екипът на сайта?

 

В екипа на сайта участват младежи, част от които са студенти в различни престижни специалности в чужбина. Това, което ни обединява, са общата вяра, приятелството и работата по сайта. През изминалата година успяхме да реализираме първото издание на конкурса за есе „През очите на вярата”, в което взеха участие младежи от цяла България. Освен това се заехме и с амбициозната и трудна задача да направим православно интернет радио. То е още в началото и е много далеч от първоначалната ни идея. Има още много работа по радиото и по сайта като цяло, а времето все не достига. Но нашата надежда е във вечния Бог, Който „може да извърши несравнено повече от всичко, що просим или за каквото помисляме”. Затова всеки ден Му отдаваме с благодарност слава и поклонение.