Adriana_12%20(1) Всемирното Православие -  „КОГАТО РИСУВАШ ИКОНИ ТРЯБВА ДА ОТВОРИШ ДУШАТА И СЪРЦЕТО СИ…И ДА ДАДЕШ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ.”Адриана Любенова е на 35 години от Пловдив. Завършила „Скулптура” в университета „Дордж Мейсън” в САЩ. Специализирала е и „Църковна  живопис” в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство” – Пловдив, както и „Теология” в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Член е на Международния комитет за реставрация на мозайки и Асоциация на българските училища.

 

·           Адриана разкажи ни с какво се занимаваш?

В момента ръководя групите по иконография, стенопис и живопис към Ателието на Пловдивска Митрополия. Иначе работя и  в областта на иконографското и богословско изследване на античните мозайки. Мои изследвания са публикувани в специализирани издания в страната и чужбина.mitropolit%20nikolaj%20-%20snimka%20(1) Всемирното Православие -  „КОГАТО РИСУВАШ ИКОНИ ТРЯБВА ДА ОТВОРИШ ДУШАТА И СЪРЦЕТО СИ…И ДА ДАДЕШ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ.”

 

·         Колко самостоятелни изложби представени имаш до сега?

Изложбите са над 30, като за всяка от тях аз се представям и с икони и със скулптури.  Миналата година имах самостоятелни експозиции в Русия, САЩ, в България.

 

·         На колко години нарисува първата си икона?

 

Първата икона, която нарисувах беше образът на Иисус Пантократор. Това бе преди 5 години. Тогава започнах да се занимавам и с иконография.BOGORODICA-NEOPALIMA-OBKOV Всемирното Православие -  „КОГАТО РИСУВАШ ИКОНИ ТРЯБВА ДА ОТВОРИШ ДУШАТА И СЪРЦЕТО СИ…И ДА ДАДЕШ ВСИЧКО ОТ СЕБЕ СИ.”

 

·         Как се насочи към иконографията. Защо избра точно тази професия?

Иконите винаги са ме привличали по особен начин. Рисувам още от дете. Склуптурата също ми допада. Сега сама изработвам металните обкови на иконите.

 

·         Какво трябва да правим преди да започнем да рисуваме дадена икона?

 

Човек преди всичко трябва да отвори душата и сърцето си. И даде всичко от себе си. Иначе няма да се получи.

 

·         Лесно ли се рисуват икони?

Не бих казала, че е лесно. Даже напротив- това е трудна задача. В едно изображение трябва да предадеш духовността и излъчването, а това вече е трудно. За да нарисуваш една икона трябва да си Боговдъхновен.

 

·         Има ли светец, който да почиташ повече от останалите?

 

Не, обичам всички светии. Но все пак мой пазител е Архангел Михаил.

 

·         Колко време ти отнема, за да нарисуваш една икона?

 

Зависи от обстоятелствата. Всяка икона е различна. Няма определено време, за което тя да може да се изобрази.

 

·          Разкажи ни стенописите на кои църкви си изографисала?

 

Стенописи – южната стена на Военното поделение на параклиса „Св. Георги” в Пловдив, западната част на свода на параклиса „Св. Теодор” в село Широка Лъка и купола в катедралния храм „Св. Богородица” в Пазарджик.

 

 

Интервюто взе: Теодора Георгиева