carkoven_hor_Plovdiv Всемирното Православие - ГЕОРГИ ГЕОРЧЕВ – ПРЕПОДАВАТЕЛ ПО ИЗТОЧНО - ЦЪРКОВНО ПЕЕНЕ: “С ИЗТОЧНОТО ПЕЕНЕ МОГАТ ДА СЕ ИЗРАЗЯТ ЧУВСТВАТА НА ПЕВЕЦА КЪМ ДАДЕН СВЕТЕЦ”

Георги Георчев е роден през 1984 година в Пловдив. Средното си образование завършва в Пловдивската Духовна Семинария “Св. Св. Кирил и Методи”. А по – късно и Богословие в Кърджали. В момента е преподавател по Източно Църковно пеене в Пловдивската семинария. Бил е преподавател и на теолозите от Пловдивския университет “Паисий Хилендарски”.

Разговарях с Георги Георчев в двора на Пловдивската духовна семинария. Въпреки  изключителния глас, който Бог му е дал, той не е възгордял. Напротив хората, които го познават са единодушни, че той е изключителен човек, какъвто в днешно време рядко се среща. Показателен пример за това, че не талантът погубва човека, а неправилното му използване. Той е един от най  – талантливите наши певци. Тази година  Георги Георчев обучава 60 семинаристи. Той води упражненията  по пеене и източния хор в духовното училище. Преподавателят казва, че часът започва с изучаване на нотните знаци. Той споделя, че  този вид пеене е трудно, защото не се познават  нотите. Часът продължава с изпълнение на различните песнопения и гласове, творенията на основните музикоучители на източното – църковно пеене и с основни упражнения от “Краткия възкресник”. Всеки час семинаристите биват изпитвани върху материала от предходното учебно занятие. Трябва да минат години, за да стане пеенето красиво казва Георчев. Той обяснява още, че в източно църковното пеене има и други особености. Това са т.нар. “повреди” ( т.е. преминаването от един в друг глас). Византийският стил, както е още известно това пеене, претърпява много изменения през годините - премахват се част от нотните знаци. Пловдивчанинът споделя още, че всеки, който има поне малко гласови данни, може да се научи да пее. Това разбира се няма да стане без Божия помощ  и много репетиции. “Пеене се учи с много желание, практика и както се казва, пеенето се учи с пеене”.

Георчев споделя, че красотата на източното пеене го е пленила още първия път, когато е чул такава песен. Предметът му е бил любим в семинарията. Шестият глас му е любим, защото е с византийско – ориенталско изпълнение. И е убеден, че с източното пеене могат да се изразят чувствата на певеца към даден светец.

На въпрос кое е по – лесно: да се пее или да се преподаваq учителят е категоричен. По – лесно е да обучаваш бъдещите духовници. Може би защото мечтата му е била да стане преподавател. А ние всички виждаме, че Бог е изпълнил неговото желание.

Георги Георчев обяснява, че върху пеенето може да окажат влияние различни фактори. За да се избегне всичко това “когато сме в Божия храм трябва да знаем, че правим всичко за възхвала на Господа, че пеем заради него”.

Преподавателят от Пловдивската Духовна семинария разказва за своето детство. Започва да посещава Божия храм на 8 годишна възраст. От тогава и до днес продължава да пее. А на въпроса дали ще стане свещеник отговаря, че има желание, но не бърза. Иска да се отдаде изцяло в служение на нашия Господ, но все още не бърза.

 

 

На снимката Георги Георчев със семинаристите от 5 курс на Пловдивската духовна семинария в Кукленския манастир “Св. Св. Козма и Дамян”. През месец  октомври тази година бъдещите духовници, заедно със своя учител, посетиха светата обител и изпяха няколко песнопения.