images?q=tbn:ANd9GcRXdPFXMYcyZqZsltHfyr9ccD6N3DDpySoatzU6TLndNLeQyH6e-A Всемирното Православие -  ОТЕЦ ЗАХАРИЙ ДЕЧЕВ, РЕКТОР НА СОФИЙСКАТА ДУХОВНА СЕМИНАРИЯ “СВ. ЙОАН РИЛСКИ “: “ИСКАМ ДА НАУЧА СЕМИНАРИСТИТЕ ПРЕДИ ВСИЧКО ДА БЪДАТ ДОБРИ И ДА СЛУЖАТ НА БЛИЖНИЯ”

Ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев е роден на 3 април 1970 г. в гр. Айтос. Завършил е  Духовната академия „Св. Климент Охридски” и паралелния курс на Софийската  Духовна Семинария „Св. Йоан Рилски”. На 6 декември 1993 г. Сливенският митрополит Йоаникий го  ръкополага за свещеник в катедралния храм „Св. Кирил и Методий” в  Бургас. Там той служи до края на ноември месец тази година, когато бе избран за ректор на СДС„Св. Йоан Рилски”. През  2000 г., съвместно с храмовото духовенство на катедралния храм „Св. Кирил и Методий”, той основава едно от първите в България съвременни образователни църковни средища. Преподавател е в ПУ “Паисий Хилендарски, ШУ „Константин Преславски”, Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски. 

От 2007 г. е член на Работната група по въпросите на религиозното образование към Св. Синод на БПЦ. Отец Захарий е част от екипа, създал синодалната Концепция относно статута на предмета “Религия” в българското общообразователно училище. С решение на Светия Синод на 18 ноември 2010 г. Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев бе избран за ректор на СДС „Св. Йоан Рилски”. Като ръководител на едно от двете духовни средни училища, свещеникът бе въдворен в деня на Св. Андрей Първозвани от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай.

 

 

1.Отец Захарий, от името на екипа на електронен портал Всемирното Православиеискам да ви поздравя с назначаването ви за ректор на Софийската семинария. Къде ви завари новината?

 

Бях в храм “Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас, където служа като свещеник. В този момент работех с нашите вероучители от православното – църковно (неделно) училище към енорийския ни храм и се подготвяхме за Деветите Светиниколаевски православни четения. Този научен форум, който създадохме е единственият Православен образователен форум в Българската Православна Църква.

 

 

2. Някога искал ли сте да поемете управлението на Духовно училище?

 

 

Тази новина беше изненадваща за мен. Наистина не съм очаквал да получа такова благословение от Негово Високо Преосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий. Приех новата длъжност с послушание. Моите перспективи и желания винаги са били свързани с университетската, преподавателска и научно – изследователска дейност, като преподавател по методика и обучението по Религия.

 

3. На 1 декември тази година поехте управлението на семинарията. Как ви посрещнаха преподавателите и семинаристите в първия ви работен ден?

 

Бях трогнат от преподавателите и семинаристите. Както учителите, така и учениците от 5 курс ме приеха с прочувствено слово. Прекрачих прага на семинарията с надежда, доброта и бащинска ангажираност, която ще проявя в своята работа като ректор.

 

4. Какво е първото нещо, което ще направите като нов ректор?

 

Най – напред ще се запозная с дневния режим на семинаристите. За мен това е най – важното нещо. След това  всичко останало, което се случва в духовното училище и проблемите, които трябва да се решават.

 

5.  Какви цели си поставяте в управлението на духовото училище?

 

Безспорно, както Софийската, така и Пловдивската духовна семинария са едни от най-авторитетните учебни заведения в Българската Православна Църква. За мен лично е необходимо този авторитет да се поддържа и разширява. Моето искрено желание  е, да има повече извънкласни и извънучилищни дейности, за да могат учениците да участват в тях. Нужно е тези мероприятия да са повече, защото това ще помогне да се повиши образованието и обучението на бъдещите духовници. А и самите ученици имат нужда от това. Най- важното нещо е тяхната духовно – нравствена култура да бъде разширена. Като баща искам да ги науча да бъдат добри. Това е и целта, която  си поставям, и за която ще работя заедно с моите учители и възпитатели. Семинаристите трябва да  бъдат възпитавани в доброто, за да се чувстват по – отговорни, да насочат живота си в помощ на ближния. Това е по –важното, другото ще си дойде на мястото.

 

6. Освен като свещеник, вие сте популярен сред миряните и като преподавател. Ще продължите ли да преподавате в Богословските факултети в София, Пловдив и Шумен?

 

Да,разбира се. В никакъв случай няма да изоставя този ангажимент, който съм поел към моите студенти. Ще продължа да работя с тях и с каквото мога ще им помагам. Искам да  бъда полезен.

 

 

7.  Вие бяхте от участниците в работната група за образование – вярвате ли, че е настъпил моментът, в който българското общество ще се пребори с шестващата секуларизация и ще даде шанс на децата да бъдат възпитани и образовани в православната вяра?

 

Отдавна е настъпил този момент. Народ, Църква и Духовество трябва да вървят ръка за ръка. И аз виждам, че това на практика се случва. Плодовете от това дело са добри. А и ние самите трябва да помагаме на по – малките свои братя и сестри, особено на подрастващите. Искрено се надявам, че това  може да се случи и Бургас е добрият пример. Обучението в  морския град е извънучилищна форма на работа, което означава, че учениците остават след занятията. Въпреки че децата са натоварени, те отделят от своето време, за да посещават часовете по “Религия”.

 

8. Колко са училищата  в Бургас, в които се изучава предмет вероучение и приблизително колко деца са обхванати?

 

“Религия – православие” се изучава в почти всички училища като извънучилищнадейност към  Общински детски Комплекс – гр. Бургас. Близо 2500 са децата от детските градини и учениците, които избраха този предмет. Има недостиг на учители. Убеден съм, че ако се увеличи броя на  преподавателите, повече деца ще има желаещи да учат вероучение.

 

9 . Вие сте главен експерт Вероизповедания към Община Бургас. Какво мислите, че беше най-полезното, което беше направено чрез нея през последните години?

 

Преди 2 години получих предложение лично от кмета на Бургас г-н Димитър Николов и от заместник – кмета г-жа Йорданка Ананиева да работя като главен експерт.  И има благодаря, че ми дадоха този шанс. Работихме всеотдайно, така че  всички да се чувстват добре. За наша радост нямаше конфликти, както и негативизъм. Имаше баланс в отношенията между всички. Община Бургас има изключителна заслуга за построяването на различни храмове. Като успех мога да отчета и сериозната  работа в педагогическото възпитание на бургаското дете от детската градина до 8 клас. Създадохме 4  кабинета по религия  в училищата и още 4 в няколко детски градини, което не е никак малко. Дори сме ги нарекли  “Стая на добротата” . От всичко постигнато, обаче, мисля най- важното е, че успяхме да издействахме общината да има единствената стратегия по православно образование, която е част от общата стратегия за развитие на община Бургас. За жалост другите общини не могат да се похвалят с подобен успех. Тази стратегия беше одобрена от Общинския съвет на Бургас и има своята финансова рамка. Имаме приемственост, последователност в работата  и в детските градини.

 

 

10. Миряните питат, на кого оставяте бургаските деца?

 

Много хора ми задават и до днес този въпрос. Не очаквах, че съм толкова популярен сред бургазлии. Оставям децата на Светата  Троица. Ще продължа да работя за  Бургас и да помагам с каквото мога.

 

 

11. Кое е по – трудно: пастирската дейност или да управляваш духовно училище?

 

И двете си имат своите трудности и изпитания. Не мога да кажа кое е по – трудно, но в работата си като ректор на  семинарията се чувствам подготвен. Усещам, че плувам в свои води. Познавам работата, знам какви изисквания да поставя и как да ги постигна. Когато станах енорийски свещеник бях много притеснен. Работата на пастиря е по – спокойна, тъй като има своят регламент. Докато служението на ректора е един безкраен подем, който те кара да отговаряш лично пред всяко едно предизвикателство. Надявам се, с Божията милост да преодолявам трудностите.

 

 

 

12. Имал ли сте възможността да четете нашия сайт?

 

Постоянно го чета. Прави ми впечатление, че има много новини, добре написани. Имате толерантно отношение към самите читатели. Пожелавам на целия ви екип Бог да ви дарува крепки сили. Продължавайте все така всеотдайно да работите. Всяка една, дори малка инициатива, е много необходима на целия ни народ.