images?q=tbn:ANd9GcRCAslrOVq2saDZiAg_LQiBSpn31emju-m8aJ2DWSS-bPvIIplYRQ Всемирното Православие -  МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ: В МАКЕДОНИЯ ИМА 3 000 ДУХОВНИЦИ, А В БЪЛГАРИЯ - 1 200

На 8.02.2013 г. Ловчанският митрополит Гавриил получи почетно членство в Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Поканата е по случай 10-годишния юбилей на камарата, а причината за това – че преди да се посвети на духовните дела митрополитът е завършил ВИАС в София, съобщава КРОСС

Приех поканата с радост, години наред имах желание да създам връзки и с Института, и с някоя инженерна организация. Взаимното ни общуване е полезно, каза митрополит Гавриил.

Възможно е луксозният живот на някои духовници да влияе на отношението към Църквата. Но такива са малко, болшинството служат честно. Църквата винаги е имала дарители. И това не е обвързване. Тревожно е, когато става дума за използване на духовността. Средствата от продажбата на свещи трябва да отиват за издръжка на Църквата.

Духовниците в България са много малко - 1200. В Македония са над 3000. Това също е много важен фактор.

Ако имахме по-голяма възможност, щяхме да имаме повече духовници. Вярно е, че трябва да се стремим да общуваме повече с хората. Но трябва да има свещеници - ако са малко и възрастни, няма кой да общува. Новият патриарх трябва да работи за това, смята митрополит Гавриил.