Viksunski%20i%20Pavlovski%20epVarnava Всемирното Православие - ИНТЕРВЮ С ВИКСУНСКИЯ И ПАВЛОВСКИ ЕПИСКОП ВАРНАВА - РОДСТВЕНИК НА АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ (2)На 29 октомври 2015 г. разговаряме с Негово Преосвещенство Виксунски и Павловски епископ Варнава /управляващ Виксунската и Павловска епархия при Нижгородската митрополия на РПЦ/. Той е на поклонническо посещение в България с руска група. Епископ Варнава е родственик на архиепископ Серафим Соболев и с искрено вълнение се покланя пред своя бележит сродник и старши предшественик в архиерейското служение Богу.

Следва да се подчертае, че епископ Варнава, както и множество вярващи в Русия почитат владика Серафим като свят човек и православен архипастир, който засега е единственият от духовниците, участвали в Московското Всеправославно Съвещание през 1948 г., чието име, живот и дело са в процедура по канонизация от страна на Руската православна църква.

- Ваше Преосвещенство, благословете!

- Бог да благослови!

- По какъв повод сте в България и какви са първите Ви впечатления?

- Отдавна с членове на семейството ми желаем да посетим мястото на упокоението на архиепископ Серафим Соболев - най-вече заради това, че той без съмнение е свят човек. В това се убеждавам и като виждам непрестанния поток от хора, които се стичат при гроба му с упование и молитва за неговата помощ. Идвайки в България, виждам съвсем различен свят и същевременно се чувствам като у дома си - заради Православието, разбира се. Предишните ми послушания на игумен дълги години не ми позволяваха да осъществя това свое желание - не можех да напусна Светоуспенския мъжки манастир "Флорищева пустынь" и пр. Но ето, че дойде моментът, когато Бог благослови да се поклоня на Атон, и сега - в България, да се отдам всецяло на стихията на молитвата, която върви по-леко, когато си на такива свети места.

- Какви са задълженията Ви като Виксунски и Павловски епископ?

- Преди всичко да бъда уста на Църквата, какъвто трябва да бъде всеки епископ - да умножавам словесното стадо, това е апостолска мисия.

- Каква е точната Ви родствена връзка с архиепископ Серафим Соболев?

- Една от неговите сестри - Варвара - е моя прапрабаба, т.е. майка на моята прабаба Мария Владимировна, племенница на владика Серафим.

- Кога за пръв път научихте за светия живот и богоугодното дело на архиепископ Серафим Соболев?

- Кръстих се като студент, на около 22 години. Тогава научих за Православието. Майка ми беше чула нейна леля да споменава за "нашия Серафим..." Междувременно аз се въцъркових и семейството ни купи една книга на владиката - "Проповеди". Така се запознах с неговата личност, усещайки, че подобни слова може да напише само свят и изключително дълбок човек. Неговите наставления са ми много близки, защото са написани смело, а не двоедушно.

- В днешно време съществува и либерален прочит на Православието - точно обратен на разбиранията на владика Серафим за икуменизма, за ересите, в това число ереста на прот. Сергий Булгаков за София, Премъдростта Божия, и за множество други въпроси? Какво е положението в това отношение в Русия, в Руската православна църква?

- Някогашен "либерал" можем да наречем Несторий. Имало го е и Евтихий [eретици от 4 и 5 век - бел. Д.П.]. Либералното отношение към вярата всъщност не е нещо ново за Църквата. Но християнинът трябва да бъде там, където е Истината. А епископите трябва да са ревностни носители на апостолското служение. Дадената им благодат да бъде "подправена със сол" - солта на истината. А тя може да бъде възприета от хората, само когато епископът е преживял това, което говори. Епископът е призван да преживява със сърцето това, за което проповядва. А то следва да бъде онова, което е написано в Евангелието - Христос да е в центъра на нашия живот.

- Владико Варнава, моля Ви - дайте своето напътствие и благословение за читателите на Официалния сайт на Българската Патриаршия.

- Нека в нас да се разгаря огън и "тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец" [Мат. 5:16 - бел. Д.П.]. Да не се стремим предимно към материалните блага, а към главната цел - чрез вярата и кръста да си върнем изгубения рай.

- Амин.

-------------------------------

Виксунски и Павловски еп. Варнава е роден през 1965 г. в Калуга, в семейство на педагози. Приема св. Кръщение в Православната църква през 1990 г. На 28 ноември 2004 г. е изпратен на послушание в Троицко-Сергиевата лавра. На 15 юли 2005 г. приема монашеско пострижение с името Варнава от Нижгородския и Арзамаски еп. Георги (Данилов). От 1 септември 2005 г. е назначен за и. д. игумен, а на 27 декември с.г. с постановление на Св. Синод на РПЦ - за игумен на Светоуспенския мъжки манастир - "Флорищева пустынь", Нижгородска област.

Ръководи от 17 август до 26 декември 2006 г. и Светоуспенския мъжки манастир - "Саровская пустынь". С решение на Св. Синод на РПЦ от 15 март 2012 г. е избран за Виксунски и Павловски епископ. Възведен за архимандрит на 18 март 2012 г. в храма "Христос Спасител" в Москва. На 29 март 2012 г. в храма на Владимирската икона на Божията майка в Патриаршеската резиденция е наречен за Виксунски и Павловски епископ. На 22 април 2012 г. в храма "Христос Спасител" е хиротонисан за Виксунски и Павловски епископ от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и архиереи на РПЦ.

-----------------------------

Настоящото интервю е взето в храм "Св. Николай Мирликийски Чудотворец" на Руското подворие на Московската Патриаршия при Българската Патриаршия, гр. София.

 

2%20EpV%20i%20DP Всемирното Православие - ИНТЕРВЮ С ВИКСУНСКИЯ И ПАВЛОВСКИ ЕПИСКОП ВАРНАВА - РОДСТВЕНИК НА АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

1%202%20Trisagii%20EpV%20pri%20Vladika%20SerafimS%203 Всемирното Православие - ИНТЕРВЮ С ВИКСУНСКИЯ И ПАВЛОВСКИ ЕПИСКОП ВАРНАВА - РОДСТВЕНИК НА АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

Виксунски и Павловски еп. Варнава се моли при гроба на владика Серафим Соболев

  

1%202%20Trisagii%20EpV%20pri%20Vladika%20SerafimS%20sem Всемирното Православие - ИНТЕРВЮ С ВИКСУНСКИЯ И ПАВЛОВСКИ ЕПИСКОП ВАРНАВА - РОДСТВЕНИК НА АРХИЕПИСКОП СЕРАФИМ СОБОЛЕВ (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вискунски еп. Варнава с майка си и сестра си в криптата на Руската църква в София