Image_6512401_126 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ:„ ИМА ДВА ПОЛА – МЪЖКИ И ЖЕНСКИ. ДРУГ НЯМА“Напоследък се правят всячески опити за утвърждаване на т.нар. трети пол, при това като политика на най-високо равнище. Както се вижда от съобщение във в. „Таймс“, цитиран от Агенция „Фокус“: „Британското правителство е поискало ООН да замени термина „бременна жена“ с неутралното понятие „бременен човек“, за да се избегне изключването на транссексуалните“. Т.е. в документите на ООН да не се пише, че майката е от женски пол.

Освен това се споменава, че на Острова политиците обсъждат и възможността за промяна на пола в личните документи без медицинско потвърждение.

През август Канада въведе трети пол в личните документи – неутрален.

 Решението на Гръцкия парламент да гласува за законопроект за "Юридическо признание на джендерната идентичност", разрешаващо от 15-годишна възраст да се сменя полът, предизвика остра реакция.

В продължение на седмица духовенството в Гърция би църковните камбани всеки ден по три минути, в знак на протест срещу този „антихристиянски“ и „антигръцки“ закон (повече виж тук и тук).

У нас Асоциация „Общество и ценности“ призовава: "Българският парламент да не ратифицира Истанбулската конвенция, в която пред предлог, че се защитават жените от насилие, за първи път се въвежда определението за пол, който не съответства на биологичния ни вид (вестник „24 часа“).

Вестникът публикувана и позицията на Ловчанския митрополит Гавриил:

„Аз съм против това, където и да е, да се въвежда пол, който не съществува, което Господ не е създал. Има два пола – мъжки и женски. Друг няма“.