Броят на вярващите по света ще расте, тъй като вярващите хора предават на своите деца „гена на вярата”, пише Благовест-инфо, като се позовава на РБК и на в. „Дейли телеграф” . Както твърди професорът по икономика на Кембриджския университет Робърт Роутърн, обикновено религиозните имат повече деца отколкото атеистите.

„Колкото по-силна е вярата на хората, толкова по-голяма е вероятността те да имат повече деца”, - заявява той. Освен това, ако се вземе под внимание съществуващата генетична предразположеност на родените деца по отношение на вярата, броят на последователите на различните религиозни учения в света постоянно ще расте.

До такъв извод Р. Роутърн стигнал, след като в периода от 1981 до 2004 г. направил анкета в 82 страни по света, която показала, че възрастните, посещаващи богослужение повече от веднъж седмично, имат средно повече от две деца, тези, които ходят на църква веднъж в месеца - средно две деца, а хората, които никога не са били на служба – по-малко от двама наследника.

Заслужава си да се отбележи, че преди няколко години директорът на американския Национален институт по генни структури Дин Хамър стигнал до извода, че религиозността на човека е свързана с химическия състав на мозъка му. Той изучил повече от 2000 образеца на ДНК и помолил групата на тестуваните да отговори на анкета от 226 въпроса, за да се определи отношението им към Бога. В резултат на изследванията ученият дошъл до извода, че хората, които силно вярват в Бога, имат в организма  си ген, който той означил като VMAT2. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре