37547.p Всемирното Православие - ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ЦАРИГРАДСКАТА ПАТРИАРШИЯ ВЛЕЗЕ В СЪСТАВА НА СЪВЕТА ПО ВЪПРОСИТЕ НА ВЯРАТА КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА САЩ

Вашингтон, 7 февруари 2011 г.

На 4 февруари Белият дом официално обяви назначаването на 12 нови членове на неговия Консултативен съвет по въпросите на вярата (President's Advisory Council on Faith-Based and Neighborhood Partnerships), предаде Седмица.Ру, позовавайки се на CNN.

Сред новите членове на Съвета има лидери на редица протестантски деноминаци, представители на католическата църква и иудаизма. Любопитното е, че сред новите членове на Съвета има немалко жени: не само монахиня от Францисканския орден, но и протестантски епископи и пастори жени и дори жена равин.

За глава на Съвета е назначена Сюзън К. Щерн (Susan K. Stern), специален съветник, отговарящ за връзките между правителството и Американския еврейски обединен дистрибутивен комитет (American Jewish Joint Distribution Committee, JDC).

В състава на Съвета влезе и православен представител — главата на Американската архиепископия към Цариградската патриаршия  архиепископ Димитрий (Тракателис).

В заявлението, разпространено от Белия дом по повод назначенията на новите членове на Съвета по въпросите на вярата, президентът на САЩ Барак Обама каза: „Радостен съм да обявя, че тези опитни и предани хора се съгласиха да се присъединят към нашата администрация, и аз се надявам да работим заедно не само дълги месеци, но и дълги години”.

Някои анализатори отбелязват, че назначаването на новия състав на Консултативния съвет по въпросите на вярата доста се е забавило.  Предишният състав на Съвета завърши работата си и публикува отчет за дейността си още през март 2010 г.

Архиепископ Димитрий (Тракателис) е глава на Американската архиепископия към Цариградската патриаршия (от 1999 г.).  Той е не само духовен лидер на повече от 1,5 милиона православни гърци в САЩ, но и председател на Асамблеята на 65 канонични православни епископи в Северна и Централна Америка.