_DSC1559%20cr Всемирното Православие - ПАТРИАРШЕСКОТО СЛОВО СЛЕД СВ. ЛИТУРГИЯ В ЧЕСТ НА ПРОСЛАВЛЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

„Дивен Бог во святых Своих, Бог Израилев: Той даст силу и державу людем Своим!” (Пс. 67:36)

ВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ,

ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

Прославлението на праведник и причисляването му към лика на светиите е дивна радост за Църквата Христова. Светиите са живо доказателство за това, че светостта е възможна и постижима във всяко време и на всяко място – в пустинята и в стихията на големия град, ако имаш Бога за образец на своя живот и Църквата - за прибежище. Светиите – наши съвременници, са доказателство, че Бог не ни е изоставил, а изпраща своята благодат на ония, които я търсят и правят душите и телата си нейно вместилище; че Бог и днес въздига сред нас боговдъхновени пастири и проповедници, и дръзновени молитвеници за Неговия народ.

Фактът, че паметта за св. Серафим, архиепископ Богучарски, отишъл си от този свят преди 66 г., е жива и днес, че ежедневно пред неговия честен гроб се стича нескончаем поток хора от всички възрасти и социален статус, за да изпросят молитвеното му застъпничество, показва, че в нашият народ вярата в Бога и благодатната Му помощ чрез Неговите светии е жива; че родната ни Българска православна църква здраво стои в Истината и води към спасение своите чеда; доказателство е, че духовната традиция в светото Православие е жива и спасяваща до днес.

Както приживе, така и след неговата кончина светителят Серафим е прибежище за изнемогващите и страдащите, на всички които се стичат при светоносния му гроб в Руския храм-подворие и търсят неговото молитвено застъпничество пред Бога.

И днес, когато ставаме свидетели и съучастници в този велик свещен акт на неговата канонизация, ние ликуваме с неземна радост, че в лицето на св. Серафим, архиепископ Богучарски, имаме още един светител, който от небесата благославя своите духовни чеда и всички, които се обръщат към него с молитва и вяра. Приживе той не отстъпи от Истината и не се отклони от Пътя – Христос. Затова Сърцеведецът Бог засвидетелства за неговата праведност, като му даде Дух Светий (Деян. 15:8) и дар на чудотворство. Бог, Който изпитва сърцата и вътрешностите и всекиму въздава според делата му (Откр. 2:23), е удостоил този Свой угодник да се нареди сред членовете на тържествуващата Небесна Църква.

И всички ние, братя и сестри, во веки ще имаме в лицето на св. Серафим непосрамващ застъпник пред Божия Престол. А нашите две сестри поместни православни църкви – Руската и Българската, които единодушно и единогласно свидетелстват пред Божия народ за светостта на св. Серафим – Богучарски архиепископ и Софийски Чудотворец, ще го имат като жива и неразтрогваема връзка помежду ни, повод за обща молитва и съслужения, и общ небесен застъпник пред Божия престол за нашите два православни народа!

В този празничен за цялото църковно изпълнение ден, със сърца, преизпълнени с благодарност към Бога за Неговите велики милости и щедрости, отдаваме дължимото и на всички Негови чеда и съработници спомогнали всеки в своето звание, този свещен празник да стане факт:

На моят събрат и съслужител Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил; на Освещения Архиерейски събор на Руската православна църква и на Св. Синод на Българската православна църква; на съпредседателите Волоколамски митрополит Иларион и Варненски и Великопреславски митрополит Йоан и членовете на Смесената комисия на Руската и Българската православна църква, както и на членовете на Комисията по канонизациите при РПЦ; на Негово Високопреподобие архим. Филип и тружениците в Руското подворие в София и на Синодалните служители, които не пожалиха сили и време, за да бъде доведено това богоугодно дело до успешен край.

О, предивни чудотворче, светителю отче Серафиме! Не оставяй своето паство в Българската и Руската страна и бъди бърз помощник на тези, които те призовават от всички краища на света, за да се прослави неизказаното милосърдие на Господа нашего Иисуса Христа, на Когото се покланяме заедно с безначалния Негов Отец и всесветия, и благ, и животворящ Негов Дух, сега и винаги и во-веки веков. Амин!

На многая и благая лета!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, произнесено след св. Литургия по случай прославлението на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, ПКСХП „Св. Алeксандър Невски“, София, 26.02.2016 г.