DTtywA_5bb1ffd2cc2530_98384295-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - КАЛАВРИТСКИЯТ И ЕГИАЛИЙСКИ МИТРОПОЛИТ АМВРОСИЙ  (ЕЛАДСКА ПРАВСЛАВНА ЦЪРКВА): „ВСЕЛЕНСКИЯТ ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ СИ Е ПОСТАВИЛ ЗАДАЧА ДА РАЗДЕЛИ ВСЕМИРНОТО ПРАВОСЛАВИЕ“Калавритският и Егиалийски митрополит Амвросий подложи на критика действията на патриарх Вартоломей и предупреди за бъдещи разколи в Православието.

Епископът на Гръцката православна църква митрополий Амвросий (Ленис) изрази опасение, че Вселенският патриарх Вартоломей си е поставил за задача да раздели всемирното Православие. Обръщението на епископа беше публикувано от информационна агенция  Romfea.

 

В размислите си митрополит Амвросий отбелязва, че Вселенският патриарх по определение трябва да символизира единството в православния свят, да решава споровете и конфликтите между Поместните Църкви и църковните дейци, докато патриарх Вартоломей, съдейки по всичко, си е поставил за цел противоположна задача.

По думите на митрополита, всичко е започнало с установяването на твърде топли отношения между Ватикана и Константинопол, след което е последвал така нареченият Свят и Велик Критски събор, чиито резолюции, в това число за признаване на различните християнски конфесии за Църкви, са били насочени срещу Православието.

Епископът укорява патриарх Вартоломей, че той е престанал да бъде гарант на църковното единство и по всички начини се опитва да засили вниянието си в православния свят. Йерархът на Гръцката Църква нарича поредна грешна стъпка действията на Вселенския патриарх, насочени към решаване на църковния въпрос в Украйна: „Предполага се, че разколническата Украинска църква трябва да получи признание от Вселенския патриарх!“ – подчертава митрополитът.

„Като че ли не стигат всичките ни проблеми, та се добавя още и този, че нашият Патриарх се намира на границата на църковното стълкновение на Вселенската Патриаршия с великата Руска Църква!  – резюмирайерархът. – На вратите ни тропа нов църковен разкол! Ако към това се прибавят още и вътрешните спорове, възникнали след Събора в Колимпари, то църковното положение в наше време става извънредно трагично“.

Калавритският и Егиалийски митрополит Амвросий (Ленис), йерарх на Гръцката православна църква, неведнъж е критикувал решенията на Критския събор, който се проведе през юни 2016 г. Йерархът е уверен, че Съборът със своите решения е нанесъл непоправима вреда на Православието.

 

На снимката: Калавритски и Егиалийски митрополит Амвросий (Ленис)