l smiana pola 10 2017

Свещеният Кинотис на Света Гора Атон излезе със специално обръщение към министъра на образованието и правосъдието в  Република Гърция във връзка със скандалния закон за „свободната смяна на пола”.

Представителите на двадесетте манастира са проявили своята съпричастност към протестите срещу скандалния законопроект, който предвижда свободна смяна на пола от всеки, навършил петнадесет години.

„Във връзка с предложенията за утвърждаване на законопроекта, ние сме обхванати от голямо безпокойство какво ни подготвя бъдещият ден? Нима е допустимо, в нашата православна родина, законодателството неприкрито да предизвиква  Божествения закон? „И сътвори Бог човека по Свой образ, по Божи образ го сътвори: мъж и жена ги сътвори” (Бит. 1:27)."

”Ние молим всички депутати и членове на Правителството да способстват за това подобен закон да не бъде приет. Предполагаме, че най-добър изход ще бъде изтеглянето на законопроекта и насочването му за доработване”.

Също така, Свещеният Кинотис на Света Гора Атон е подкрепил родителите, протестиращи срещу разпространените от Министерството на образованието нови учебни пособия по „Религия”. Атонските монаси са изразили възмущението си от това, че за разлика от представителите на религионалите малцинства, които ще получават конфесионално ориентирано образование, учениците от православни семейства ще четат в учебниците идеите, „че всички религии са еднакви” и ще бъдат склонявани към агностицизъм и безбожие”.

 Обръщението завършва с цитат от преп. Паисий Светогорец : „В тези трудни години  всеки от нас е длъжен да прави това, което е въможно по човешки, а това, което не е възможно по човешки, да остави на волята Божия. Така нашата съвест ще бъде спокойна, защото сме направили това, което сме могли. Ако ние не противостоим, то ще се надигнат от гробовете нашите предци”.

epistoli1

epistoli2  

 

 

273946.b Всемирното Православие - СВEТА ГОРА АТОН ОФИЦИАЛНО СЕ ОБЯВИ СРЕЩУ ЗАКОНА ЗА „СВОБОДНАТА СМЯНА НА ПОЛА” В ГЪРЦИЯПреди няколко седмици, в знак на несъгласие с новата политика на днешното гръцко правителство, на събрание в административния център на Атон, представителите на повечето атонски манастири са се обявили против визитата на Света Гора на премиер–министъра А. Ципрас, планирана за 28. 09. 2017 г. А в манастира „Дохиар” дори са закачили черни знамена с надпис „Вън антихриста от Света Гора”. В резултат на това, гръцкото правителство е отменило визитата.

Освен светогорците, и йерарсите на Еладската православна църква се обявяват срещу визирания законопроект. Така например, архиепископът на Елада Йероним II твърди:

Това е игра... Църквата има своите собствени възгледи. Нашата страна има своите традиции, тя има семейство, всичко останало са хитрини, за да си губим времето!” (вж тук).

Според Тиотидския митрополит Николай: „Този закон е  безумие за всеки разумен човек и сатанинско дело от гледна точка на Божия закон...Знаете ли за какво го правят? Те искат на всяка цена да постигнат правото на хомосексуалистите да могат да осиновяват деца”. (вж.  тук)

       На свой ред Етолийският и Акарнанийски митрополит Козма в Отворено писмо  по повод  „закона за третия пол” обявява:

„Вие насаждате закон, който отрича Създателя Триединният Бог и е хула към Него. Новият закон е противоестествен, той посяга на психо-соматичната идентичност на човека, поддържа разврата и има за задача да попречи на човека по пътя му към освещаване и обожение” (вж. тук ).

 

 

 Източници: http://www.romfea.gr;

www.vimaorthodoxias.gr;

https://rua.gr;

agionoros.ru/,

http://afonit.info