1 Всемирното Православие - ПОКАНА от името на Св. Синод на БПЦ-БП за конференция, посветена на блаженопочившия Български патриарх КирилПрез 2011 г. се навършват 110 години от рождението и 40 години от блажената кончина на Негово Светейшество патриарх Кирил, пръв предстоятел на Българската православна църква след възстановяването на патриаршеското й достойнство през 1953 година. През своето многогодишно служение на Църквата и народа си той развива многостранна църковна, научна, пастирска и обществена дейност, оставяйки трайна диря в паметта на поколенията.

По повод тези годишнини Светият Синод на БПЦ кани православните християни на конференция, посветена на живота и дейността на патриарх Кирил – една забележителна личност, голям църковен писател, историк и общественик, оставил трайна диря в най-новата ни църковна и държавна история.

 

 

 

Конференцията ще се проведе на 24 февруари (четвъртък) 2011 г. в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, пл. „Св. Неделя” № 19, от 10,00 ч.

Дневен ред за провеждането на конференция

10,00 часа – откриване на конференцията от доц. д-р Емил Трайчев, декан на БФ

10,10 часа – изпълнение на Софийски свещенически хор

- Отче наш

- тропар на св. Климент Охридски

- тропар на св. Кирил и Методий

10,20 часа – доклад на г-н Ал. Омарчевски на тема „Живот и дейност на Българския патриарх Кирил”

10,45 часа – доклад на г-н Христо Темелски, директор на ЦИАИ при Българската Патриаршия, на тема „Възстановяване на патриаршеското достойнство на БПЦ”

11,10 часа – доклад на свещ. Людмил Малев, преподавател по история във ВТУ „Св. Кирил и Методий” на тема „Българският патриарх Кирил и предизвикателствата на Църквата и обществото през 40 и 50-те години на ХХ век”

11,25 часа – изпяване „Вечная память” за патриарх Кирил

11,30 часа - закриване на конференцията от декана на БФ