New%20Image Всемирното Православие - ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ БРОЙ 18 НА „ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК”На 3 октомври Църквата отбелязва паметта на св. Дионисий, наричан Ареопагит, тъй като до неговото покръстване бил член на атинския съвет - Ареопага (Деян. 17:33-34), същият който според седма книга на „Апостолските постановления” бил поставен от св. ап. Павел за епископ на атинските християни. Това е поводът в рубриката „Гласът на светите отци” да припомним на читателите на "Църковен вестник" за този забележителен отец на Църквата и църковен писател, съвременник на Христовите апостоли, и да предложим на вниманието ви едно послание на св. Дионисий Ареопагит към монаха Димофил „За омразата към нечестивеца” от „Корпус от съчинения на св. Дионисий Ареопагит с тълкуванията на св. Максим Изповедник” - стр. 1-6.

Централният материал в този брой е „Православното развитие на човека” с автор старец Моисей - един от най-популярните и плодотворни съвременни писатели на Света Гора. Като изхожда от някои погрешни представи и очаквания, които има светът за Православието, старецът Моисей излага накратко същността на православния духовен живот и в какво се състои, какъв е смисълът и целта на развитието на човека според православното разбиране и традиция. 

 

Какво е добро и какво зло, в какво се състои и от какво зависи спасението на човека, кое е истински важно и ценно в живота и на какво си струва да посветим себе си... - това са някои от въпросите, на които се спира светогорският старец Моисей, излагайки православното разбиране в противовес на общоприетото разбиране на хората от света. Материалът в превод на Анула Христова четете на стр. 1-4,5.

 

По повод събитията в нашата страна, нарушили мира и предизвикали вълна от недоволство в редица селища в страната, Св. Синод на БПЦ излезе с решение в храмовете на БПЦ да бъдат отправени моления за мир и единство на българския народ. В броя отразяваме молебена, отслужен от синодалните архиереи в параклиса на Синодната палата и архиерейската св. Литургия и молебена, отслужени в размирното с. Катуница от Пловдивския митрополит Николай. Публикуваме и Посланието на Св. Синод на БПЦ за мир и народно единство, както и обръщението към българския народ и държавниците по същия повод на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Новинарският блок в броя се допълва от информация за тържественото начало на учебната година в двата богословски факултета - Софийския и Великотърновския, както и едно забележително събитие за БПЦ - честването на 85-годишнината от рождението и 45 години от началото на служението му в диаспора на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон. По решение на Св. Синод за дългогодишното му служение зад граница и за изключителните му заслуги съм Българската православна църква митрополит Симеон бе отличен с орден „Св. Йоан Рилски” - І степен (златен) - стр. 1, 2, 3.

Брой 18 се допълва от продължението на статията на доц. Костадин Нушев за „Православните традиции на духовна просвета в делото на йеромонах Неофит Рилски”. В нея доц. Нушев не само излага най-важните педагогически принципи въведени от бележития наш духовник и някои други аспекти от неговата многостранна и многозначима книжовна и просветителска дейност, но и прави опит да очертае духовния образ на този неуморен служител на Бога, като разглежда цялата дейност на йером. Неофит като духовник, учител, богослов, духовен наставник, книжовник, филолог, преводач, игумен, музикоучител и т. н. като израз на духовното му подвижничество и молитвено-съзерцателен живот - стр. 7.

На стр. 8 продължаваме своето пътуване из Мала Азия, в търсене на следи от древни християнски паметници в земите, свързвани с градовете на Седемте църкви, споменати в „Откровението” на св. Йоан Богослов, като отпътуваме от Измир и се отправяме към останките на древния Пергам.

Отговорен редактор на броя е Анула Христова.

Вестникът се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Поради поредно увеличаване на пощенските разходи за един брой от 45 ст. на 55 ст., от м. август 2011 г. цената за годишен абонамент за 2012 г. се променя от 26 лв. на 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище"№4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

 

 

abonam_2011n Всемирното Православие - ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ БРОЙ 18 НА „ЦЪРКОВЕН ВЕСТНИК”