България

 bulgaria_gerb.svg България - история и съвременност    125px-flag_of_bulgaria.svg България - история и съвременност

Република България е държава в Европа. Разположена е в източната част на Балканския полуостров и заема 22% от неговата територия. Площта ? е 110 843 км?, от които 110 510 км? суша и 333 км? водна площ. Населението е около 7 640 000 души (2007). Столица на държавата е град София.

България граничи с Черно море на изток, с Гърция и Турция на юг, с Република Македония и Сърбия на запад и с Румъния на север. Общата дължина на държавната граница е 2245 км, от тях 1181 км са сухоземни, 686 км — речни (главно по река Дунав) и 378 км — морски.

 

450px-Bulgaria-Vasil_Levski-01 България - история и съвременност

Карлово днес ще се преклони пред живота и делото на своя най-велик син Васил Левски. През тази година се навършват 140 години от неговата гибел. По традиция трагичната дата се отбелязва със заупокойна света литургия в църквата “Света Богородица” - там, където Васил Иванов Кунчев е ръкоположен за дякон, предава „Марица”. В 11.00 на площада пред паметника на Апостола ще бъде поставено началото на митинга-поклонение. След това шествие от гражданите, участвали в митинга, се отправя към родната къща на Левски.

Nytimes06-29-1914 България - история и съвременност

Американският вестник публикува забележителностите на София

Столицата ни успя да впечатли един от най-авторитетните ежедневници на Америка – “Ню Йорк Таймс” дотолкова, че пусна гид за София.

photo_medium_916934 България - история и съвременност

Един от най-старите преписи на История Славянобългарска вече е изложена в Асеновград. Автентичната книга е изготвена от даскал Тодор Пирдопски в началото на 19 век. Тя е поставена в Историческия музей на Асеновград.

  Пламен ПетковПо официална информация, получена днес от британската полиция, българският гражданин Пламен Петков e спасил 5-годишно момиче от удавяне. Инцидентът се е случил на 26 май, събота, на плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия. За съжаление г-н Петков не е успял да достигне брега и е бил изваден от водата в безсъзнание от други хора на мястото на инцидента. Въпреки пристигналия медицински екип, той е починал.

 

Учители предлагат Пламен Петков за почетен гражданин на Стара Загора

Печат

Да бъде обявен за почетен гражданин посмъртно Пламен Петков - българският герой, който загина във Великобритания, спасявайки 5-годишно момиченце от удавяне, предложи учителският колектив на ПГЕ "Джон Атанасов" в Стара Загора.

Младият мъж е възпитаник на гимназията от випуск 1998 година, но преподавателите и директорът на училището Начо Начев още си спомнят с най-добри чувства са свития и скромен младеж. Бил отличник, винаги отзивчив към околните, затова всички го обичали, разказва класната му Златка Станчева.

"Възпитано и добро дете беше Пламен. Никога не е влизал в конфликти, но беше по-затворен. След завършване на училище не идваше на годишните срещи с класа, вероятно, защото вече е бил в Англия със семейството си", каза още Станчева.

От гимназията подготвят писмо-номинация до кмета Пламен да стане почетен гражданин на Стара Загора.
Във Великобритания Пламен заминава с родителите си преди 7 години. Работил е като електротехник в сътънската фирма "Вулкан билдинг сървисиз". Живеел е близо до дома на майка си Антоанета (56 г.) в Сътън, графство Съри.

На фаталния 26 май Пламен Петков се разхождал с любимата си край брега по плажа в Уест Уитъринг, споделили близките му пред полицията. Те били привлечени от виковете за помощ на една майка, чиято дъщеричка била повлечена навътре във водата, заедно с пояса, с който плувала. Плажът бил пълен с хора, но Пламен реагирал пръв. Той скочил във водата, последвали го приятелката му и още една жена. Петков достигнал бързо до детето, извадил го от пояса и успял да го подаде на приятелката си. За жалост, течението го повлякло навътре в морето и това се оказало фатално.

Информация: вестник Новината

 

 

Бог да прости Пламен и да упокои душата му! Амин!  

 

images?q=tbn:ANd9GcT1PtmTfLkT6ShLyvWIHnJo7I3-NoghaTgFflcCDaby4EjULioCgA България - история и съвременност"И прости нам дълговете ни,
както и ние прощаваме на длъжниците си... ако простите на човеците
съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец" (Мат. 6:14); 

 

Тази стародавна история съм я чувал навремето от един много мъдър, възрастен старец.  Тя е описана и от Трендафил Керелов от Батак - потомък на изгорения на шиш през 1876 г. вмчк Трендафил Керелов.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре