Пламен ПетковПо официална информация, получена днес от британската полиция, българският гражданин Пламен Петков e спасил 5-годишно момиче от удавяне. Инцидентът се е случил на 26 май, събота, на плажа в Западен Уитеринг, Южна Англия. За съжаление г-н Петков не е успял да достигне брега и е бил изваден от водата в безсъзнание от други хора на мястото на инцидента. Въпреки пристигналия медицински екип, той е починал.

 

Учители предлагат Пламен Петков за почетен гражданин на Стара Загора

Печат

Да бъде обявен за почетен гражданин посмъртно Пламен Петков - българският герой, който загина във Великобритания, спасявайки 5-годишно момиченце от удавяне, предложи учителският колектив на ПГЕ "Джон Атанасов" в Стара Загора.

Младият мъж е възпитаник на гимназията от випуск 1998 година, но преподавателите и директорът на училището Начо Начев още си спомнят с най-добри чувства са свития и скромен младеж. Бил отличник, винаги отзивчив към околните, затова всички го обичали, разказва класната му Златка Станчева.

"Възпитано и добро дете беше Пламен. Никога не е влизал в конфликти, но беше по-затворен. След завършване на училище не идваше на годишните срещи с класа, вероятно, защото вече е бил в Англия със семейството си", каза още Станчева.

От гимназията подготвят писмо-номинация до кмета Пламен да стане почетен гражданин на Стара Загора.
Във Великобритания Пламен заминава с родителите си преди 7 години. Работил е като електротехник в сътънската фирма "Вулкан билдинг сървисиз". Живеел е близо до дома на майка си Антоанета (56 г.) в Сътън, графство Съри.

На фаталния 26 май Пламен Петков се разхождал с любимата си край брега по плажа в Уест Уитъринг, споделили близките му пред полицията. Те били привлечени от виковете за помощ на една майка, чиято дъщеричка била повлечена навътре във водата, заедно с пояса, с който плувала. Плажът бил пълен с хора, но Пламен реагирал пръв. Той скочил във водата, последвали го приятелката му и още една жена. Петков достигнал бързо до детето, извадил го от пояса и успял да го подаде на приятелката си. За жалост, течението го повлякло навътре в морето и това се оказало фатално.

Информация: вестник Новината

 

 

Бог да прости Пламен и да упокои душата му! Амин!