Богослужение

AGIOS-PAISIOS-345x450 Всемирното Православие - Богослужение- Отче, винаги ли, когато се извършва светата Литургия, трябва да има някой, който да се причасти?

- Да, защото главната цел на светата Литургия е християните да се причастяват, дори и да са малцина тези, които са подготвени. Всички молитви, които се отправят по време на литургията, се отнасят до вярващите, които ще се причастят. Затова трябва да има поне един, който да се причасти.

Liturgiya-Prezhdeosvyashhennykh-Darov-860x550-744x448 Всемирното Православие - БогослужениеТя не е в пълния смисъл тайнство евхаристия, ае вечерня с причащение, при което се употребяват дарове осветени прежде, т.е. по-рано, на по-раншна Златустова или Василиева литургия. Затова и тая литургия се нарича „Преждеосвященныхъ“, т.е. литургия на предосветените дарове. Тя се извършва в сряда и петък през св. Четиридесетница, в четвъртък на четвъртата седмица, на Великия понеделник, вторник и сряда, както и в някои по-големи празници, ако се случат през св. Четиридесетница, освен събота и неделя, Великия четвъртък, петък и събота.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре