ba1bd3914f23956d7c6809387a6e1bda Всемирното Православие - КАМБАНИТЕ В ГЪРЦИЯ ЗАБИХА СРЕЩУ ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА СМЯНАТА НА ПОЛАВ продължение на една седмица духовниците в Гърция ще бият камбаните всеки ден по три минути, в знак на протест срещу закона, разрешаващ от 15-годишна възраст да бъде сменян свободно полът, съобщава Associated Press.

Гръцкият парламент гласува законопроект за «Юридическо признание на гендерната идентичност», разрешаващо от 15-годишна да се сменя полът.

Под ръководството на православния епископ на митрополит Амвросий Калаврит, свещениците решиха, започвайки от неделя до събота, да бият църковните камбани всеки ден по три минути на обед. По такъв начин гръцкото духовенство ще призовава за отмяна на «антихристианския» и «антигръцки» закон за официална смяна на пола.

За историята на закона може да прочетете тук.

Старецът Филип от скита Микра Агиа Анна (Малката свeта Анна) е извънредно разстроен от решението на гръцките парламентаристи: «Това е свидетелство за деградацията на нашето Отечество».

По думите на отец Филип новият закон ще повлече след себе си и проблеми за Света Гора Атон: «Ще може ли посетителят мъж да посети Света Гора, а след известно време да си смени пола и да заяви, че е посетил Атон като жена? Какво ще правят монасите тогава? Да проучват от какъв пол е поклонникът ли?».

Старецът Филип е убеден, че новият закон ще направи Гърция за посмешище пред целия свят: „Цял свят уважава Гърция за нейното православно предание и ние трябва да държим на това“.