cfb37f86b7f64e75ad9d820a2705e447 Всемирното Православие - ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „СМЕКЧАВАНЕ НА ЗЛИТЕ СЪРЦА” (2)Ако на работното място или вкъщи ви обиждат, ако сте уморени от нападките на началника си или от колегите, молете се пред тази икона за тези, които ви причиняват това. И ще бъдете учудени как сякаш от само себе си конфликтите ще отшумят и добрите взаимоотношения ще се възстановят.

                                                                                                   Надежда Дмитриева, от книгата „Радвам се за теб!”

„Смекчаване на злите сърца”… Колко много надежда се съдържа само в наименованието на тази икона – надежда, че все някога правдата ще възтържествува на земята, че хората ще станат добри и състрадателни, ще се заобичат един друг. И колко трудно изглежда това в нашия ожесточен свят, но понякога само видът на чуждото страдание е способно да смекчи озлобеното ни сърце…

Тази икона се нарича още и „Симеоново пророчество”. Както разказва евангелист Лука, на праведния старец Симеон Богоприемец му било предсказано от Светия Дух, че той няма да умре, докато не види Месията Иисус Христос. И когато Йосиф и Мария на четиридесетия ден от рождението на Младенеца Го занесли в Йерусалимския храм, тогава там по „вдъхновение” отишъл и Симеон, който взел Младенеца на ръце (от там идва и прозвището му Богоприемец) и произнесъл знаменателните думи, с които и до ден-днешен завършва всяка вечерна служба, и които са известни като Молитвата на св. Симеон Богоприемец: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром…”

После той благославил св. Иосиф и Пречистата Майка и се обърнал към Мария с известното Симеоново пророчество: „Ето, Тоя лежи за падане и ставане на мнозина в Израиля и за предмет на противоречия, - и на сама теб меч ще прониже душата, за да се открият мислите на много сърца.”

Подобно на пронизаното от пирони и копия тяло на Христос, така и душата на Пречистата ще бъде поразена от „оръжията” на скръбта и сърдечната болка, когато Тя види страданията на своя Син: едва после ще се открият скритите дотогава мисли (за Месията) на хората, на които ще предстои изборът: те с Христос ли са или против Него.

Това тълкувание на Симеоновото пророчество е станало предмет на няколко „символични” икони на св. Богородица. Всички прибягващи към тях с молитви чувстват, че смекчаването на сърцето води до облекчаване на душевните и телесните страдания, и осъзнават, че молейки се пред тези Богородични изображения за своите врагове, се притъпяват враждебните им чувства, отстъпвайки място на милостта, затихват междуличностните битки и вражди.

 

 

За произхода на иконата

 

Изображението „Смекчаване на злите сърца” по всяка вероятност произхожда от Югозападна Русия, независимо че исторически сведения, за съжаление, не са запазени. Неизвестно е дори кога и къде се е появила тази икона. На иконата „Смекчаване на злите сърца” Пресвета Богородица е изобразена с пронизващи сърцето Ѝ седем меча – по три отляво и отдясно и един отдолу. Числото „седем” в Свещеното Писание обикновено символизира пълнота, както и достатъчност до излишество на нещо, а в конкретния случай – това е пълната и безкрайна мъка, тази печал и „сърдечна болка”, които е изпитвала св. Богородица в земния си живот. Понякога в скута на Пречистата Дева е изобразяван и Предвечният Младенец.

Честването на това изображение се извършва в Неделята на Всички светии, т.е. в първата неделя след Света Троица (Петдесетница).

Много сходно със „Смекчаване на злите сърца” е и друго чудотворно изображение – иконата на Божията Майка „Седмострелна”. Разликата между двете икони е в това, че върху „Седмострелна” пронизващите Я мечове са изрисувани по различен начин – три от дясната страна на Пречистата и четири от лявата, а честването ѝ е на 13 август, по стар стил.  

 

 

Чудеса


Иконата „Седмострелна” е със североруски произход и е пребивавала в църквата „Св. Йоан Богослов”, намираща се на брега на р. Тошна и която недалеч от гр. Вол
огда се влива в едноименната река. Един селянин от Кадниковска област години наред страдал от окуцяване и никой не можел да му помогне. Но ето че веднъж в просъница някакъв глас му казал да намери в камбанарията на Богословската църква (в която се пазели много древни икони) икона с образа на Пречистата и да се помоли пред нея за изцеление. На няколко пъти селянинът молел да го пуснат в камбанарията, но никой не вярвал на думите му. Чак на третия път му позволили да се качи до камбанарията. Оказало се, че иконата, покрита с боклуци и кал, служела за стъпало на стълбата, а звънарите стъпвали върху нея, мислейки я за обикновена дъска. Ужасени от неволното кощунство, църковните служители измили и почистили иконата и ѝ отслужили молебен, след който пък селянинът бил изцелен.

+   +   +

Оттогава минали много години, сменили се поколения и за това чудо постепенно започнали да забравят, докато през 1830 г. във Вологодската губерния, както и в голяма част от Европейска Русия, не се разразила страшна епидемия от холера. По това време светинята от Тошна била пренесена във Вологда и се намирала в т. нар. студена (лятна) църква „Св. Дмитрий Прилуцки” край Новолок. Тогава христолюбивите жители на Вологда се обърнали към „Седмострелната” и заедно с други светини я понесли в тържествен кръстен ход около града. Холерата отстъпила и изчезнала така внезапно, както и дошла.

В памет на чудодейното избавление на Вологда от холерата, гражданите поръчали и поставили в Дмитриевската църква списък на чудесата, които от този момент започнали да се случват, благодарение на Седмострелната. Богослуженията в църквата били преустановени през 1930 г. и са възобновени на 13 юли 2001 г., въпреки че светинята в храма вече я нямало.

+   +   +

По време на Великата Отечествена война, южно от Воронежка област, в местността, известна като Белогорие, на страната на нацистите воювали италиански планинско-стрелкови части. През втората половина на декември 1942 г. войници от взвода на лейтенант Джузепе Перего намерили в разрушена от бомбардировките къща иконата на Божията майка Смекчаване на злите сърца”, която предали на своя военен свещеник – капелана отец Поликарп от Валданя. Според думите на местните жители, тази икона била от пещерата на Воскресенския Белгородски мъжки манастир, близо до Павловск. Италианците наричали иконата «Madonna del Don» ( т. е. Донската Мадона, но тя не бива да се бърка с образа на Донската Богородица). След Острогожко-Росошанското настъпление на съветските войски през януари 1943 г. останките от разбития италиански корпус напуснали пределите на страната. Капеланът Поликарп отнесъл със себе си в Италия Донската Мадона и в Местре, (континенталната част на Венеция) специално за нея бил изграден параклис, който и до днес си остава място за масово поклоничество на роднини и близки на италиански войници, загинали в Русия.

 

 

И накрая, ще разкажем за още една чудотворна икона от подобен тип. Тя се намирала в съборния храм на гр. Жиздра, югозападно от Калужка губерния, в близост до Брянск и била известна като „Страдащата” или „И на самата Теб меч ще прониже душата”, както е означена в описите на катедралата. Честването на тази икона се извършва на 13 август – в същия ден, както и на” Седмострелната”, както и заедно с много по-разпространената – т. нар. „Страдаща” икона, която е със съвсем различен вид (истинският чудотворен образ се намирал в Московския Страдален манастир и на нея около лика на Одигитрия (Пътедводителката) са изобразени два Ангела с оръжията на Господните страдания – кръст, гъба и копие). За разлика от тези страдални икони, на Жиздринската икона Пречистата е представена в молитвено положение, където с едната си ръка придържа лежащия на коленете Ѝ Младенец, а с другата прикрива Своята гръд от насочените към нея от седем посоки мечове.

 

 

ТРОПАР

Смекчи нашите зли сърца, Пресвета Богородице, премахни нападенията на тези, които ни ненавиждат, и избави душите ни от всякакво угнетение. Гледайки Твоя свят образ, ние се умиляваме на милосърдието Ти към нас, благоговеем пред понесените от Тебе страдания и целуваме Твоите рани, като се ужасяваме от нашите грехове, които подобно на стрели нараняват душата Ти.
Не допускай, о Милосърдна Майко, да погинем в ожесточение на сърцето си или от жестокосърдието на свои ближни, защото Ти наистина имаш дар да смекчаваш злите сърца.

 

МОЛИТВА


О, многоскръбна Майко Божия, Ти, Която превъзхождаш всички земни дъщери със Своята чистота и с множеството страдания, понесени от Тебе на земята!
Приеми нашите многоскръбни въздишки и ни запази под покрова на Твоята милост, Нямаме друго прибежище и друга усърдна ходатайка освен Теб. Но понеже имаш дръзновение пред Родения от Тебе, помогни ни и ни спаси с Твоите молитви, та безпрепятствено да достигнем Царството Небесно и да възпяваме там с всички светии Единия Бог в Троица сега и всякога, и във вечните векове. Амин!

                                                                              

Съвременната икона на св. Богородица „Смекчаване на злите сърца” и летопис на чудесата ѝ

На границата на новото хилядолетие пред света се разкрива удивителната икона на Божията Майка „Смекчаване на злите сърца”, прославена със случилите се със и от Нея многочислени чудеса. Този типографски образ, изработен в печатница „Софрино”, е бил закупен от обикновено православно семейство московчани в края на 90-те години на 20. век.

+ + +

За първо чудо може да се смята преизпълненото с благодат обикновеното (хартиено) полиграфично изображение на Богородица. Още от 1998 г. иконата започва да живее: мироточи, кръвоточи, излъчва аромат!

Специалисти от Комисията по изучаване на православните чудеса изследвали иконата и потвърдили истинността на случващото с нея. Тя била поставена в скъпоценен съркофаг, към който е прикрепен специален плат за събиране на „сълзите на Божията Майка”. С благословлението на схимандрит Илия (Ноздрин) от Оптинската пустиня, в село Бачурино е изграден параклис за постоянното ѝ пребиваване. В него са се приютили и пазителите на иконата, семейство Воробьови, така че напълно да се посветят в служба на св. Богородица.

+ + +

 

Чрез своята икона Божията Майка плаче за нашите грехове и ни съчувства, изпраща ни знамения и изцеления. През 1999 г., малко преди пуча в Москва, ликът на Пресветата Дева Божия се променил: под очите Ѝ се появили тъмни сенки. Първият случай на кръвоточене се случва на 12 август 2000 г., при потъването на подводницата „Курск”. По време на други страшни тероростични актове цялата икона обилно се покрива с кръв.

 

Съвременни чудеса, случили се сред молитви пред иконата

Някои смятат, че пред тази икона на св. Богородица трябва да се отправят молитви в конфликтни ситуации, за да се „смекчи” характерът на противника. Но всъщност Светинята помага и на бездетни двойки, и на болни. Тя бързо откликва на молитвите на военнослужещи и техните близки. На тази страница събираме многочислените съвременни свидетелства за чудеса, разкрити пред образа на Божията Майка „Смекчаване на злите сърца”, в чест на която е осветен нашият храм.

През ноември 2016 г. на нашия храмов образ бяха принесени три дара от хора, получили утеха в скръбта си по молитвите на Пресветата Дева:

+ + +

Едната от тях е жена, присъствала на Акатиста пред иконата на Богородица „Смекчаване на злите сърца” (такива богослужения се извършват в църквата всяка събота от 8.00 ч.). Тя горещо се молила за своите пораснали деца, с които години наред била в обтегнати, трудни отношения. След няколко седмици жената отново се появи в храма, носеща дар за иконата на Божията Майка и разказа, че отношенията с близките ѝ лека-полека се променили. Взаимните претенции и ожесточението започнали да изчезват и се появила надежда, че изгубеното взаимно разбиране може да се възвърне…

+ + +

Близо до нашия храм се намира Институтът по радиология. Една от неговите пациентки, страдаща от онкологично заболяване в тежък стадий, научи за издигането на временна сграда към църквата и активно участва в нейното построяване (тя е проектант по професия). Тази жена и днес помага с каквото може за изграждането на храма. Тя разказва, че усеща подкрепата на Божията Майка и вече може да води активен начин на живот, благодарение на Нея. Тази наша сестра в Христа също принесе своя дар на храмовата икона.

+ + +

Третият кръст, красящ иконата „Смекчаване на злите сърца” в храма в Коньково, е подарен от постоянни енориаши. Те казват, че откакто са започнали да присъстват на акатиста и да се молят на Божията Майка, непрекъснато чувстват Нейната помощ и подкрепа във всички свои дела.

+ + +

Дъщеря ми по рождение страда от дакриоцистит (запушени слъзни канали). Седем месеца очичките ѝ се възпаляваха и гнояха, всяка сутрин миглите ѝ бяха залепнали от гной и тя не можеше да си отвори очите. Но слава Богу, донесоха ни в България иконка и можах да попрося от Божията Майчица изцеление, и Тя ме чу. На следващото утро малката се събуди с чисти очи..

                                                                                                            Божия рабиня Марина 16.08.2016 г.

+ + +

Миналата година през март чудотворната икона посети нашия град. Аз не търсех чудеса и не се молех за нищо, просто исках да се докосна до светинята, да поседя в тази прекрасна духовна атмосфера, сред вярващи хора. Но все едно, по време на акатиста почувствах как болестта започва да се отдръпва, а не след дълго ми се отдаде възможност да попадна при много добър лекар, който смени диагнозата ми и новото лечение помогна. Сега се чувствам значително по-добре, само до преди година не можех и да мечтая, че някога изобщо ще се върна към нормален живот, въобще и не мислех, че ще оживея.

                                                Анонимно свидетелство, 21.01.2013 г.

+ + +

Неотдавна иконата Божията Майка „Смекчаване на злите сърца” или „Седмострелна” беше за известно време в Мюнхен. Монахиня Нина от Свято-Елисаветинския скит, която е раково болна в последен стадий и от лечението ѝ лекарите вече се отказали, се добрала до храма и се притиснала към иконата, а полученото памуче със светото миро после непрекъснато носила до тялото си. След известно време тя почувствала, че започва да се възстановява, а лекуващите я немски лекари потвърдили ПЪЛНОТО Ѝ ИЗЦЕЛЕНИЕ.

                                                                                                         Агния Львовна, 19.07.2012 г.

 

Горе: Иконата Божията Майка „Смекчаване на злите сърца”, наричана още „Симеоново пророчество”
Празнува се в Неделята на Всички светии (първата неделя след Петдесетница)