Интервюта

Image_6512401_126 Toп интервютаНапоследък се правят всячески опити за утвърждаване на т.нар. трети пол, при това като политика на най-високо равнище. Както се вижда от съобщение във в. „Таймс“, цитиран от Агенция „Фокус“: „Британското правителство е поискало ООН да замени термина „бременна жена“ с неутралното понятие „бременен човек“, за да се избегне изключването на транссексуалните“. Т.е. в документите на ООН да не се пише, че майката е от женски пол.

phoca_thumb_l_dsc_0460 Toп интервютаСветият Синод отказа да участва във Всеправославния събор на о. Крит със своите аргументи. Убеден ли сте, че те са истински състоятелни?

Митр. Николай: Решението на Светия Синод, с което поискахме да бъде отложен Великият и Свят Православен събор, а ако не бъде отложен заявихме, че няма да участваме в него, беше взето с абсолютно единодушие на митрополитите. Абсолютно.

vladika_5 Toп интервюта

 

- Ваше Високопреосвещенство, решението на Светия синод да не участва във Всеправославния събор в Крит, донесе разнопосочни коментари. Много от тях бяха крайно критични и осъдителни, включително и в църковните медии. Как бихте обяснили на прост език какво се случи и защо архиереите решиха да постъпят по този начин?

- Нашето решение е следствие от друго наше решение от 21 април 2016 г., когато Светият синод прие становище по проектодокументите, подготвяни от Всеправославната комисия за разглеждане и приемане от Светия велик събор. По единия документ, който засягаше отношенията на Православната църква с останалия християнски свят, ние изказахме доста критични забележки.  

IMG_9562_1 Toп интервютаВаше Всепреподобие йеросхимонах Димитрий,

интервюто, което любезно ни дадохте преди време, имаше широк отзвук и бе от голяма духовна полза за Божия народ. Затова предлагам да продължим дискусията ни по темата за икуменизма, особено имайки предвид подготвяния Свят и велик събор, който е планиран за месец юни 2016 г.

Viksunski%20i%20Pavlovski%20epVarnava Toп интервютаНа 29 октомври 2015 г. разговаряме с Негово Преосвещенство Виксунски и Павловски епископ Варнава /управляващ Виксунската и Павловска епархия при Нижгородската митрополия на РПЦ/. Той е на поклонническо посещение в България с руска група. Епископ Варнава е родственик на архиепископ Серафим Соболев и с искрено вълнение се покланя пред своя бележит сродник и старши предшественик в архиерейското служение Богу.

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре