1446992407_nikolay-guryanov2 Всемирното Православие - СТАРЕЦЪТ НИКОЛАЙ (ГУРЯНОВ): „БОЖИЯТА БЛАГОДАТ НИ СЕ ПОДАВА В ТАЙНСТВАТА. ОСОБЕНО – В СВЕТОТО ПРИЧАСТИЕ.“Отец Николай казваше: Нашите мисли и думи имат велика сила върху окръжаващия свят. Молете се със сълзи за всички – за болните, слабите, грешните, за онези, за които няма кой да се помоли. Неотстъпно викайте към Сладчайшия Спасител на света: «Иисусе, Сине Божий, помилуй ме, грешния“.

 

Бог чува молитвите на праведните. Онова, което хората не могат да постигнат с оръжие в ръка, праведниците го постигат с молитва“.

Благодатта Божия ни се подава в Тайнствата. Особено – в Светото Причастие. Съединявайте се с Христос толкова често, колкото ви позволява съвестта и покаянието. С любов и вяра пристъпвайте към Господа – и Той ще унищожи всичко греховно, така че душата ви ще стане по-бяла от сняг. Огнено бяла… Благодатта на Причастиетотова е Сила, несъкрушима за тъмнината, избавяща от всички напасти“.

„Викайте към Богородица, просете от Нея Благодатта, която во веки ще се излива върху човешкия род:„Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе… Подай и на нас, недостойните, росата на Твоята благодат и ни яви Твоето милосърдие“.

Не бъдете твърде строги. Прекалената строгост е опасна. Тя оставя душата само във външния подвиг, без да дава дълбочина. Бъдете по-меки, не преследвайте външни правила. Мислено беседвайте с Господ и светиите“.


Старайте се да не поучавате, а внимателно да си подсказвате един на друг, да се поправяте. Говорете, ако сърцето не мълчи. От сърце към сърце. Бъдете по детски прости и искрени. Такъв е Божият мир… Огледайте се наоколо – цялото творение благодари на Господ. И вие така живейте – в мир с Бога“.


ПослушаниетоТо започва от ранно детство. С послушание към родителите. Това са първите ни уроци от Господ. Ако детето не е слушало родителите си, тогава е трудно да бъде обърнато към Вярата в Христа“.


Помнете, че всички хора са немощни и биват несправедливи. Учете се да прощавате, да не се обиждате. По-добре да се отдръпнеш от причиняващите ви зло – насила няма да станеш мил… Не търси приятели сред хората. Търси ги на Небето – сред светиите. Те никога няма да те оставят и няма да те предадат“.


„Търси чистотата. Не слушай злото и нечистото за когото и да било… Не се спирай върху лошия помисъл… Бягай от неправдата… Никога не се страхувай да говориш истината, но само с молитва преди това, моли благословение от Господа“.


Вие все търсите единствено духовници… А забравяте Евангелието… Ние всички имаме Един Духовник – Евангелието. Това е смисълът на живота, нашата Жива Вяра, Надежда и Любов… Дори ми става обидно, че търсят само човека, а забравят Господ… Добре е, ако има разумен, вярващ духовник, към когото може да се обърнете, това е щастие… Но ако Господ не изпрати – нима е невъзможно човек да се спаси?“


„Не съдете свещениците, кой какъв е… Главното е той да бъде вярващ, богобоязлив, да проповядва Евангелието“.


„Живейте не само са себе си.… Старайте се тихичко да се молите за всички. Никого не отблъсквайте и не унижавайте. Господ никого не е обидил… А ако ви унижават, спомнете си как са разпънали Спасителя и Царя-Мъченик Николай...